ISTORIJSKE ČINJENICE I DRUŠTVENE OKOLNOSTI

ISTORIJSKE ČINJENICE I DRUŠTVENE OKOLNOSTI

Šabac je doživeo svoj uspon krajem 19. i početkom 20. veka. Ideja da dobije status i značaj koji je tada imao za Srbiju, cilj je kome ovaj grad i danas stremi. Predstavljao je kapiju za ulazak svega onoga što je bilo napredno u Evropi. Sve što je tada kao novotarija ušlo u Srbiju, kao i u ovaj deo Balkana, išlo je kroz Šabac, i prvo je bilo prihvaćeno u Šapcu.

Šabačka tvrdjava/Foto: Ванилица / CC BY-SA

„Mnogi misle da je Šabac šala, al’ je Šabac Beogradu glava...“ – zabeležio je, krajem 19. veka, jedan putopisac sa zapada, nakon boravka u ovom gradu prepunom slikara, glumaca, muzičara, pisaca...
A duhovna revolucija, po pravilu, prethodi industrijskoj. Otuda su u ovom, nekada lučkom gradu, počele da niču ciglane, pivare, banke, hoteli, carinarnica... Tako je Šabac dobio i „nadimak“: mali Pariz.
I danas, s punim pravom, Šabac može da se diči sloganom „Prva varoš Srbije“, ne samo zato što je varoški način života, dolazeći kroz njega iz Evrope, potisnuo srpsku kasabu - Šabac je i danas po mnogo čemu ostao prva varoš: arhitektonsko i urbanistički postavljen tako dobro, da ima kapacitet za duplo viće broj stanovnika nego što danas ima; uspešno je preživeo privatizaciju, a prisustvo desetina banaka mnogo govori o njegovom razvojnom i ekonomskom potencijalu.
Činjenice govore da se Šabac, i danas, razvija bolje i uspešnije od ostatka Srbije. To se, međutim, ne vidi u beogradskim i drugim medijima sa nacionalnom pokrivenošću. Upravo je to razlog za realizaciju projekta „Više od grada: prva varoš Srbije“: da građani Beograda i Srbije upoznaju svoju „prvu varoš“, da prepoznaju njene potencijale, te da imaju mogućnost da se i sami uključe u njen dalji razvoj.
 
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.