Francuska: Novinar Disclose pretresen i priveden
Foto: Canva

Francuska: Novinar Disclose pretresen i priveden

Ariane Lavrilleuk, francuska novinarka koja je u novembru 2021. otkrila saučesništvo egipatske vlade u „arbitrarnim pogubljenjima“, privedena je u policijski pritvor u 6 ujutro u utorak, 19. septembra. Evropska federacija novinara (EFJ) osuđuje ovo brutalno kršenje slobode medija i osnovnog demokratskog principa zaštite izvora.

U utorak ujutro u šest sati, policajci iz francuskog generalnog direktorata za unutrašnju bezbednost (DGSI), u pratnji sudije, pretresli su kuću novinarke Arijane Lavrije, koja radi za istraživački medij Disclose. Zatim je privedena „u okviru istrage o narušavanju tajni nacionalne odbrane i otkrivanju informacija koje bi mogle da dovedu do identifikacije zaštićenog agenta, otvorene u julu 2022. godine“.

Kako prenosi AFP, izvor blizak slučaju potvrdio je da sutkinja trenutno sprovodi ove operacije, „s obzirom na njen status novinarke“.

EFJ se pridružuje Discloseu u osudi intervencije DGSI-a kao „još jedne neprihvatljive epizode zastrašivanja“. EFJ osuđuje operaciju koja je jasno usmerena na identifikaciju izvora koji su omogućili da se otkrije saučesništvo Francuske u državnim zločinima u Egiptu.

„Francuska vlada, koja je upravo skandalozno izmenila nacrt evropske uredbe EMFA kako bi legalizovala špijuniranje novinara, znak je politike koja je neprijateljska prema štampi i pravu građana na pristup informacijama. Zahtevamo hitno oslobađanje Arijane Lavrileus i poništavanje svih optužbi protiv nje“, rekao je u utorak generalni sekretar EFJ Rikardo Gutijerez.

Izvor: EFJ

Medija centar Beograd/19. 9. 2023.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.