Fondacija Slavko Ćuruvija o tužbi izdavača Kurira: Ugrožavanje medijskih sloboda
Foto: Logo

Fondacija Slavko Ćuruvija o tužbi izdavača Kurira: Ugrožavanje medijskih sloboda

Fondacija Slavko Ćuruvija ocenila je večeras da se izdavač "Kurira" tužbom protiv te fondacije i četiri izdavača medija pridružio trendu podnošenja SLAPP tužbi, poput onih Milenijum tima protiv lokalnih medija.

Fondacija je na svom sajtu navela da "na taj način Kurir nastavlja da vrši pritisak i zastrašuje novinare, urednike i izdavače medija, odnosno da ugrožava medijske slobode i informisanje u javnom interesu".

Ta fondacija je navela da će, kao i njen sajt Cenzolovka "nastaviti da beskompromisno brane pravo na slobodu izražavanja i pravo građana da budu tačno i objektivno informisani".

"Ako u tom poslu uspemo da ubedimo i ponekog čitaoca Kurira da ne baca novce na distributere lažnih vesti, klikbejtova i mržnje prema drugima i drugačijima, smatraćemo da smo u tome i uspeli", dodala je fondacija.

Navedeno je i da je Kurir, "vicešampion kršenja Kodeksa novinara Srbije u 2020. prema podacima Saveta za štampu", od Fondacije Slavko Ćuruvija i još četiri tužena izdavača medija traži 11 miliona dinara "zbog tekstova koji analiziraju lažne vesti i govor mržnje u tom listu tokom 2020. "

Tuženi su izdavači Cenzolovke, Raskrikavanja, Javnog servisa, lista Danas i udruženja Centar za interkulturnu komunikaciju.

Navodi se i da je Kurir tokom 2017 – 2019. nosio "i titulu šampiona" medju tabloidima po broju tužbi zbog povreda ugleda i časti, govora mržnje, zaštite maloletnika i drugih povreda Zakona o javnom informisanju i medijima, a prema analizi Slavko Ćuruvija fondacije i Centra za pravosudna istraživanja.

Prema istoj analizi, Kuriru je pravnosnažnim sudskim presudama naloženo da na ime odšteta u tim predmetima plati "najmanje 8.049.000 dinara".

Fondacija je navela da "izveštavanje o ovim činjenicama" Kurir tužbi naziva radnjom „nepoštene tržišne utakmice, odnosno nelojalne konkurencije".

Tužba je podneta Privrednom sudu u Beogradu jer se svi bavimo "izdavanjem medija na identičnom tržištu" i predstavljamo "konkurente u smislu Zakona o trgovini".

Dodaje se i da Kurir tvrdi da su informacije o broju lažnih vesti i govora mržnje na stranicama tog lista "objavljene suprotno odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima, suprotno odredbama Kodeksa novinara Srbije i Kodeksa poslovne etike", te da su narušile poslovni ugled tog lista.

Izvor: BETA

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.