EU zabranila emitovanje Glasa Evrope, Ria Novosti, Izvestija i Rosijske gazete
Foto: Pixabay

EU zabranila emitovanje Glasa Evrope, Ria Novosti, Izvestija i Rosijske gazete

Evropski savet danas je odlučio da obustavi emitovanje u Evropskoj uniji još četiri medija koja su ocenjena kao glasila koja šire i podržavaju rusku propagandu i agresorski rat protiv Ukrajine – Glas Evrope, Ria Novosti, Izvestija i Rosijska gazeta, objavljeno je na sajtu Spoljnopolitičke službe Evropske unije (EEAS).

„Ti mediji su pod stalnom direktnom ili indirektnom kontrolom rukovodstva Ruske Federacije i bili su od suštinskog značaja i instrumentalni u pokretanju i podršci ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, kao i za destabilizaciju njenih susednih zemalja“, navedeno je u saopštenju.

U skladu sa Poveljom o osnovnim pravima, danas dogovorene mere neće sprečiti pomenute medije i njihovo osoblje da u EU obavljaju druge aktivnosti osim emitovanja, poput istraživanja i intervjua.

„Ruska Federacija se angažovala u sistematskoj, međunarodnoj kampanji manipulacije medijima i informacijama, mešanja i ozbiljnog izvrtanja činjenica kako bi opravdala i podržala svoju agresiju na Ukrajinu u punom obimu i unapredila svoju strategiju destabilizacije susednih zemalja, EU i njenih država članica“, naveo je Evropski savet.

Evropski savet je u zaključcima od 21. i 22. marta ponovo potvrdio čvrstu podršku EU nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica i njenom legitimnom pravu na samoodbranu od ruske agresije.

Izvor: FoNet

Medija centar Beograd/18. 5. 2024.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.