Eskobar: Usvajanje zakona o stranim agentima u RS antidemokratski i opasan čin
Foto: Printscreen YT/N1

Eskobar: Usvajanje zakona o stranim agentima u RS antidemokratski i opasan čin

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da bi usvajanje zakona o stranim agentima u Republici Srpskoj bio antidemokratski i opasan čin koji udaljava BiH od Evrope.

Eskobar je rekao da je predlog zakona o stranim agentima, koji bi sledeće sedmice trebalo da razmatraju poslanici Skupštine Republike Srpske, „identičan onom koji se primenjuje u Rusiji“.

„Dakle, za nas je to antidemokratski čin, opasan čin. I mi to vidimo kao očajnički potez vlasti koja pokušava da ućutka nezavisne novinare da ukažu na sve nedostatke“, kazao je Eskobar u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Naveo je da taj zakon „nikako ne može pomoći da se Bosna i Hercegovina, a posebno Republika Srpska, približi Evropi“.

„Ali, mislim da je to plan. Mislim da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zapravo nema nameru da pomogne približavanju Republike Srpske Evropi“, dodao je američki diplomata.

Vlada Republike Srpske, predvođena Dodikovom strankom, u martu je usvojila predlog zakona o stranim agentima, koji predviđa posebnu prismotru nevladinog sektora finansiranog iz inostranstva i zabranu političkih aktivnosti.

Eskobar je za RSE ponovio da je „pomalo uznemiren“ zbog poruka koje dolaze iz Prištine o svrstavanju specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka na stranu Srbije, i dodao da kod njega „ne nalazi nikakve dokaze pristrasnosti“.

Naveo je da SAD očekuju da obe strane „pojačaju svoju posvećenost“, a od vlade Kosova da bude konstruktivnija i da pokaže „više pragmatizma i realizma u svom pristupu EU“.

Izvor: BETA/RSE

Medija centar Beograd/22. 9. 2023.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.