Dvojica rumunskih novinara pritvorena u otcijepljenom regionu Moldavije
Foto: Pixabay

Dvojica rumunskih novinara pritvorena u otcijepljenom regionu Moldavije

Ministarstvo vanjskih poslova Rumunije saopštilo je da su dva rumunska novinara nakratko pritvorile snage bezbjednosti otcijepljenog regiona Transdnjestra, dijela zemlje unutar Moldavije koju drže separatisti koje podržava Kremlj.

Ministarstvo je u saopštenju od 11. maja navelo da su dvojica novinara nestala dan ranije dok su radili, što je izazvalo intenzivnu potragu koja je na kraju dovela do njihovog lociranja i naknadnih diplomatskih pregovora -- uključujući vlade obje zemlje, kao i moldavsku misiju Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju -- da steknu slobodu.

"Dvojica su, pod sigurnim uslovima, otpraćena u glavni grad (Moldavije), Kišinjev, gdje su bezbjedni i vratiće se u Rumuniju u narednom periodu", saopštilo je ministarstvo.

"(Rumunsko diplomatsko predstavništvo u Kišinjevu) nije bilo unaprijed obaviješteno o namjeri dvojice novinara", kaže se, dodajući da su "takozvane pridnjestrovske vlasti" nedavno zabranile stranim novinarima ulazak u region.

Transdnjestar, koji se strateški nalazi između same Moldavije i Ukrajine, proglasio je nezavisnost od Kišinjeva 1990. godine, a dvije strane su vodile kratak rat 1992. godine koji je ugušen ruskim trupama koje su intervenisale na strani separatista.

Strahovi od prelivanja iz ukrajinskog sukoba su se proširili otkako je ruski general prošlog mjeseca rekao da je cilj ničim izazvane invazije Moskve pokrenute u februaru bio stvaranje kopnenog koridora kroz južni dio Ukrajine do Transdnjestra.

Rusija još uvijek drži oko 1.500 vojnika u Transdnjestru, za koje se kaže da čuvaju ogromno skladište oružja iz sovjetskog doba.

Osim trupa koje navodno čuvaju skladište, Rusija ima još 400-500 vojnika u Transdnjestru koji su od kraja rata 1992. označeni kao mirovnjaci.

Serija navodnih napada zabilježena je u Transdnjestru posljednjih sedmica, što je navelo Ukrajinu da kaže da Rusija želi destabilizirati region kako bi stvorila izgovor za vojnu intervenciju. Moskva odbacuje optužbe.

Izvor: Radio Slobodna Evropa/12.maj 2022.

jastuci smrtovnice osmrtnicama
unbekannte Nummer bahis siteleri marketingfutbol.club
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.