ZAKONI KOJI NE VAŽE

ZAKONI KOJI NE VAŽE

23.06.2022. - 11:00, II sprat, Mala sala

Konferencija za novinare Inicijative TAS

Inicijativa TAS će predstaviti javnosti usvojene standarde TAS koji se odnose na kompletnu zaštitu potrošača i formiranje arbitraže za svoje članice koja će na miran i vansudski način rešavati sve sporove između turističkih agencija članica Inicijative TAS i njihovih klijenata. U ovaj projekat je uključeno i udruženje potrošača "Efektiva" sa kojim će Inicijativa TAS potpisati memorandum o saradnji.

U jeku kampanje koja je po ko zna koji put usmerena protiv sektora turističkih agencija, gde se paušalno iznose teške reči o prevarnim radnjama, bez imenovanja konkretnih primera, Inicijativa TAS je pokrenula tužbu protiv Informera i Kurira koji su izneli u svojim tekstovima niz neistina i na neosnovan način uzbunili javnost predstavljajući čitav sektor turističkih agencija prevarantima.

Poslednjih nekoliko godina, posebno od 2018. godine, u javnosti se nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije - YUTA predstavlja kao jedini relevantan činioc zaštite potrošača, odnosno neposredno i kao neka vladina organizacija koja je garant kvaliteta. Izjave zvaničnika YUTA (direktora i članova UO) koje se daju u medijima poslednjih godina su u smeru urušavanja kredibiliteta svih turističkih agencija koje nisu njihov član. Javno se pozivaju putnici da isključivo putuju preko turističkih agencija koje su članice YUTA, čime se u potpunosti krše pojedini zakoni. To delovanje je usmereno ka namernom dezinformisanju javnosti, odnosno uzbunjivanju javnosti, što je protivno zakonima R. Srbije. Nakon nekoliko upozorenja, i oglušavanje o ista, Inicijativa TAs je sa svojim timom advokata pokrenula tužbu protiv ovog udruženja.

Aktuelna je i situacija sa stečajem nekoliko turističkih agencija organizatora putovanja koji su uredno posedovali polise od insolventnosti kod pojedinih osiguravajućih kuća. Pored upozorenja koje je naša Inicijativa uputila nadležnom Ministarstvu, kao i Agenciji za privredne registre koja je zadužena za registraciju i potvrdu validnosti svake polise, potom sektoru za kontrolu osiguravajućih društava NBS, polise koje su osiguravajuće kuće davale turističkim agencijama organizatorima turističkih putovanja su registrovane van zakonskih normativa jer su u sukobu sa pravilnicima Ministasrtva trgovine, turizma i telekomunikacija. Osiguravajuće kuće sada odbijaju da aktiviraju polise i time će putnici koji imaju uplaćene aranžmane kod turističkih agencija u stečaju ostati u potpunosti bez svojih sredstava. Inicijativa TAS sa svojim pravnim timom u ovom trenutku prikuplja dokaze za podizanje tužbe protiv pojedinih Osiguravajućih kuća. Ova tužba će involvirati i nadležno ministarstvo, APR i NBS.

Na konferenciji će ispred Inicijative TAS, udruženja turističkih agencija i turističkih radnika Srbije govoriti: 

  • Dragan Subotić, zastupnik udruženja 

Ostali govornici:

  • Dušica Jež  
  • Filip Gnjatović, iz advokatske kancelarije "GF LAW"

 

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.