Zakon o rudarstvu ili zakon o otimanju zemlje?

Zakon o rudarstvu ili zakon o otimanju zemlje?

03.03.2021. - 10:00, II sprat, Mala sala

Konferencija za novinare Koalicije za održivo rudarstvo u Srbiji (KORS) 

Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji (KORS) u sredu ulaže inicijativu za ocenu ustavnosti važećeg Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima u delu koji se bavi neograničenim omogućavanjem proglašavanja  javnog interesa za istraživanje i eksploataciju minerala i ruda na čitavoj teritoriji Republike Srbije.

Ova odredba koja dovodi do dramatičnih posledica u smislu drastičnog kršenja prava građana, ali i uništavanja životne sredine je ponovljena i ako je to jo uopšte moguće i pojačana novim predlogom Zakona o rudarstvu čime se Srbija pretvara u koloniju stranih i domaćih rudnih komapnija, a njeni građani postaju građani drugog reda.

Takođe ova odredba je donesena u cilju omogućavanja posebno stranim, ali i domaćim pretežno privatnim kompanijama da na nepodnošljivo lak način uz zloupotrebu ustava i pravnog i institucionalnog sistema Republike Srbije dođu do zemljišta potrebnog za rudratsvo. Ovim načinom su kako privatna lica tako i čitave lokalne zajednice onemogućene da se odupru interesu bilo koga da se bavi rudarstvom na njihovoj teritoriji.

U ovom trenutku se barem na tri mesta u Srbiji ovaj mehanizam koristi na industrijskoj skali, gde privatne strane korporacije uzurpirajući teritoriju Republike Srbije, bespravno otimajući imovinu građana Republike Srbije otvaraju rudnike koji će uništiti životnu sredinu za vek koji je pred nama. Ovom inicijativom KORS staje na put ovakvom sistematskom kršenju prava i zahteva anuliranje ovakvih instituta iz zakona o Rudarstvu i stavljanje van snage svih posledica koje su odatle nastale.

Na konferenciji će govoriti:

  • Kalmar Zvezdan, kordinator Koalicije za održivo rudarstvo u Srbiji (KORS)

  • Dr. Goran Đorđević, advokat

  • Pera Marković, pravni savetnik KORS  

  • Marija Alimpić, Zaštitimo Jadar i Rađevinu

  • Predrag Savić, advokat

Događaj/konferencija se može pratiti uživo preko Web portala Medija centra, YouTube kanala i Facebook stranice Medija centra:

Live FB: www.facebook.com/medija.centar/live

Live YT: www.youtube.com/user/MCBeograd

Medija centar: https://mc.rs/uzivo

Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.