Zajedničko pravno mišljenje povodom  Zakona o socijalnoj karti

Zajedničko pravno mišljenje povodom Zakona o socijalnoj karti

29.11.2022. - 11:00, II sprat, Velika sala

Konferencija za novinare Mreža ESCR-Net i Inicijativa A 11

Mreža ESCR-Net i Inicijativa A 11 pozivaju vas na konferenciju za medije na kojoj će biti predstavljeno zajedničko pravno mišljenje (amicus brief) pripremljeno u postupku za ocenu ustavnosti Zakona o socijalnoj karti.

U aprilu 2022. godine Inicijativa A 11 podnela je Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o socijalnoj karti zbog njegove neusaglašenosti sa Konvencijom Saveta Evrope o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka, sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i sa Međunarodnim paktom o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima. Od aprila 2022. godine do danas, primenom Zakona, iz sistema socijalne zaštite isključeno je najmanje 22000 ljudi.

Uvođenje socijalnih karata u Srbiji deo je globalnog trenda digitalizacije sistema socijalne zaštite koji ima dalekosežne posledice na ljudska prava, posebno u slučajevima kada algoritmi koji je podupiru nisu dostupni javnosti i korisnici nisu konsultovani tokom njihovog dizajniranja i primene. Iako se digitalne tehnologije često uvode zarad uštede troškova i povećanja efikasnosti sistema socijalne zaštite, one često dovode do nepravednog isključivanja korisnika, a posebno diskriminišu grupe koje su već osiromašene i marginalizovane.

Zajedničko pravno mišljenje pripremili su: Amnesty International, Dejusticia - Centro de Estudios de Derecho, Justicia y Sociedad, Projekat „Digital Welfare State & Human Rights“ (DWS Project) pri Centru za ljudska prava i globalnu pravdu Pravnog fakulteta New York University, Evropski centar za prava Roma (ERRC), Inicijativa za socijalna i ekonomska prava (ISER); Kenijska komisija za ljudska prava (KHRC) i Program za ljudska prava i globalnu ekonomiju (PHRGE) na Univerzitetu Northeastern.

Na konferenciji za medije biće predstavljeno zajedničko pravno mišljenje koje je podneto Ustavnom sudu, a govoriće: 

  • Andrea Čolak, Evropski centar za prava Roma, 
  • Danilo Ćurčić, A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, 
  • Frančeska Feruljo, mreža ESCR-Net,
  • Imodžen Ričmond-Bišop, Amnesty International 

Nadamo se da ćete biti u prilici da ispratite konferenciju za medije. Za dodatne informacije o događaju, možete kontaktirati: office@a11initiative.org 

Obezbeđen simultani prevod 

 

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.