,,Veće angažovanje civilnog društva u Ekonomskom i investicionom planu: put napred"

,,Veće angažovanje civilnog društva u Ekonomskom i investicionom planu: put napred"

15.05.2024. - 12:00, I sprat, Velika sala

Konferencija i debata Evropskog pokreta u Srbiji – EPUS i Instituta za saradnju i razvoj iz Tirane

U ime Evropskog pokreta u Srbiji i Instituta za saradnju i razvoj iz Tirane, sa zadovoljstvom ste bili pozvani na konferenciju ,,Veće angažovanje civilnog društva u Ekonomskom i investicionom planu: put napred".

Cilj ovog skupa je bio da se predstave ključni nalazi regionalnih studija:

1. Dosadašnji rezultati specijalizovanih organizacija civilnog društva i tink tankova u regionu

2. Institucionalni akteri, mehanizam i angažovanje NVO koji treba da posluže kao osnov za delotvorniju diskusiju o angažovanju civilnog društva u primeni Ekonomskog i investicionog plana (EIP-a), uz fokus na velike infrastrukturne projekte.

Podrška razvoju infrastrukture jedan je od najznačajnijih i najvidljivijih aspekata saradnje regiona sa EU. Šira oblast infrastrukture (uključujući sektore transporta, energetike, životne sredine, digitalne i društvene infrastrukture) će u narednom periodu apsorbovati najveći deo sredstava EU za region u narednom periodu. Veličina finansijskih instrumenata kao što su Ekonomski i investicioni plan do 2027. godine, kao i Plan rasta naglašavaju važnost infrastrukture za rast, razvoj i konačno približavanje regiona EU. Uključivanje sektorskih reformi u predstojeći plan rasta, jasno ukazuje da svaki napredak u infrastrukturi ide ruku pod ruku sa napretkom u reformama. Obuhvatajući pragmatičan pristup, događaj će se fokusirati na dve značajne vodeće inicijative u okviru klastera projekata čiste energije u regionu koji se nalazi u Srbiji: to su Vetropark Kostolac i projekat Transbalkanskog elektroenergetskog koridora.

Uvodnu reč su imali:

Jelica Minić, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji

Branko Budimir, pomoćnik ministra, Ministarstvo za evropske integracije (tbc)

Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju, Delegacije Evropske unije u Republici Srbi

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.