U ČIJI DŽEP IDU NAŠE PARE? Monitoring donacija sredstava grada Beograda nevladinim organizacijama

U ČIJI DŽEP IDU NAŠE PARE? Monitoring donacija sredstava grada Beograda nevladinim organizacijama

25.11.2021. - 10:30, II sprat, Velika sala

Konferencija za novinare Instituta za evropske poslove

Grad Beograd je, zbog svoje teritorije, broja stanovnika, broja nevladinih organizacija i svoje ekonomske moći, najveći pojedinačni donator koji dodeljuje sredstva nevladinim organizacijama iz javnih izvora. Prema javno dostupnim podacima, u budžetu za 2021. godinu, sa oko milijardu i dve stotine miliona dinara (1.229.653.451 dinara), Beograđani i Beograđanke izdvajali su više sredstava za nevladine organizacije od bilo kog stranog donatora. Kroz budžetsku liniju 481, Grad Beograd je u proseku izdvajao nešto manje od 1% ukupnog budžeta za dotacije nevladinim organizacijama.

Na konferenciji za medije će biti predstavljeni rezultati sedmomesečnog istraživanja koje je tim Instituta za evropske poslove realizovao u periodu od januara do jula 2021. Istraživanje je bilo deo šireg projekta – „Ka transparentnom trošenju lokalnih budžeta namenjenih nevladinom sektoru”, koje je Institut implementirao od avgusta 2020. do jula 2021. uz podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) sa idejom da istraži načine finansiranja organizacija civilnog društva kroz jedinice lokalne samouprave, tačnije Grad Beograd kao najveće jedinice lokalne samouprave u Srbiji sa sedamnaest gradskih opština.

Naša želja je bila da rezultatima do kojih smo došli unapredimo transparentnost finansiranja nevladinih organizacija dvojako: kroz transparentnost putem direktne dotacije od strane Grada Beograda i kroz otvorene javne konkurse za nevladine organizacije.

Rezultate istraživanja, uočene nepravilnosti i potencijalne zloupotrebe predstaviće:

  • Tibor Moldvai, autor istraživanja
  • Aleksandra Stanković, zamenica direktora Instituta za evropske poslove

Događaj/konferencija se može pratiti uživo preko Web portala Medija centra, YouTube kanala i Facebook stranice Medija centra:

Live FB: www.facebook.com/medija.centar/live

Live YT: www.youtube.com/user/MCBeograd

Medija centar: https://mc.rs/uzivo

Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.