Tribina "Za urbanizam po meri građana"

Tribina "Za urbanizam po meri građana"

24.12.2021. - 18:00, II sprat, Mala sala

Na tribini se razgovaralo o planu za uspostavljanje urbanizma po meri građana i kako podstaći razvoj Beograda koji uzima u obzir potrebe građana, a ne samo želje za brzim profitom investitora koji su bliski vladajućem režimu.

Postojeća manipulativna praksa gradske vlasti sprečava građane i predstavnike struke da učestvuju u donošenju ključnih odluka o razvoju grada. Zakazivanje javnog ranog uvida u Nacrt izmene i dopune Plana generalne regulacije Beograda za vreme novogodišnjih i božićnih praznika je poslednji ilustrativni primer da gradska vlast nije zainteresovana da sasluša građane i omogući da se grad razvija u skladu sa potrebama građana. Umesto odlučivanja o ključnim pravcima razvoja Beograda, građanima nadležni nude da odlučuju o minornim stvarima, kao što je boja autobusa u javnom prevozu.

Sa jedne strane strane su zahtevi građana za poboljšanjem infrastrukture u naseljima na način kojim se čuva arhitektonsko-kulturno nasleđe, omogućava veća dostupnost zelenih površina i smanjuje zagađenje vazduha i količina buke u naselju, a sa druge strane urbanizam gradske vlasti kojim se planovi prilagođavaju potrebama i neretko kapricima njima bliskih invetsitora. Potonja praksa dovodi do rušenja zaštićenih vila, nebezbednih gradilišta kojima se ugrožavaju životi građana, uništavanja parkova radi izgradnje “zgrada na zgradi” i neadekvatnih poslovno-stambenih prostora. Slučaj građana u Vidovdanskoj ulici i pokušaj vlasti da unište park na Slaviji su ilustrativni primeri ovakve prakse.

Govornici:

  • dr Irena Fiket, Ne davimo Beograd, koordinatorka grupe za Vračar
  • Dobrica Veselinović, Ne davimo Beograd
  • dr Olga Manojlović Pintar, članica Političkog saveta Ne davimo Beograd
  • dr Iva Čukić, Ministarstvo prostora
  • Lola Joksimović, članica grupe za kulturu Ne davimo Beograd 

 

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.