Sudska praksa za krivično delo trgovina ljudima - UZNEMIRUJUĆI ODRAZ DRUŠTVA

Sudska praksa za krivično delo trgovina ljudima - UZNEMIRUJUĆI ODRAZ DRUŠTVA

16.10.2023. - 11:00, II sprat, Velika sala

ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima, u susret 18. oktobru, Evropskom danu borbe protiv trgovine ljudima, organizuje događaj Sudska praksa za krivično delo trgovina ljudima UZNEMIRUJUĆI ODRAZ DRUŠTVA, u ponedeljak, 16. oktobra, u terminu od 11h do 12:30h, u Medija centru Beograd (Terazije 3, Sala M60).

Na događaju će biti predstavljeni nalazi uporedne analize o Položaju i pravima žrtava u krivičnom postupku za period 2018−2022. godina za krivično delo trgovina ljudima i srodna krivična dela − posredovanje u vršenju prostitucije, trgovina maloletnim licima radi usvojenja, kao i prekršaj prostitucija. Zatim će biti reči o međunarodnim standardima u procesno-pravnoj zaštiti žrtava trgovine ljudima i značaju sprečavanja sekundarne viktimizacije žrtava trgovine ljudima u toku krivičnog postupka.

ASTRA već 12 godina unazad početkom godine šalje upite svim nadležnim sudovima i tužilaštvima, kako bi na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja zatražila kopije svih presuda donesenih u prethodnoj godini, a koje se tiču trgovine ljudima i srodnih krivičnih dela. Sakupljene presude se potom pažljivo čitaju i predmet su kvantitativne (statističke), kao i kvalitativne analize. Cilj analize je objektivno sagledavanje položaja i ostvarenosti prava žrtava u sudskom postupku, doslednosti primene zakonskog okvira, i eventualnih mogućnosti za njihovo unapređenje. 

Slučajevi koji se nađu pred sudom u Srbiji nisu mnogobrojni, ali su ilustrativan primer odnosa društva prema jednoj od najranjivijih grupa u sistemu, naročito ako imamo u vidu da se radi o poslednjoj instanci pravde, kojoj se žrtve koje uđu u sudski proces nadaju. Koliko je ta pravda dostižna? Koja je visina propisanih kazni? Da li i koliko često žrtve doživljavaju sekundarnu viktimizaciju u sistemu? Da li se često dodeljuje status posebno ostetljivog svedoka i zašto ne? Koja je mogućnost ostvarenja naknade/kompenzacije za pretrpljeni zločin? Ima li ustaljenih pozitivnih ili negativnih praksi i kako se one odražavaju na položaj i status žrtava? Koje su mogućnosti za poboljšanje položaja žrtava trgovine ljudima u sudskim postupcima? – neke su od tema kojih ćemo se dotaći na ovom skupu.

Nakon izlaganja govornica, uslediće pitanja publike i diskusija o mogućim rešenjima za poboljšanje položaja žrtava trgovine ljudima u sudskim postupcima. 

POZIVAMO VAS DA OVAJ DOGAĐAJ MEDIJSKI ISPRATITE. 

Agenda događaja (.pdf)

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.