Specijalna savetnica Generalnog sekretara UN i podsekretarka za prevenciju genocida u zvaničnoj poseti Srbiji

Specijalna savetnica Generalnog sekretara UN i podsekretarka za prevenciju genocida u zvaničnoj poseti Srbiji

19.11.2021. - 14:00, II sprat, Velika sala

Konferecija za medije Ujedinjenih nacija u Srbiji

Specijalna savetnica Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida Alis Vairimu Nderitu - Za izgradnju budućnosti utemeljene na poverenju i međusobnom razumevanju – treba priznati da su sve zajednice u prošlosti iskusile patnju. Za prevazilaženje postojećeg manjka poverenja, potrebno je aktivno liderstvo na svim nivoima

Beograd, 19. novembar 2021 - Specijalna savetnica Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida Alis Vairimu Nderitu boravi u svojoj prvoj zvaničnoj poseti Srbiji od 17. do 20. novembra 2021. godine, budući da je kao prioritet u svom radu postavila prevenciju i agendu izgradnje mira u zemlji i u regionu Zapadnog Balkana u celini, kao i da uvažava vodeću ulogu Srbije u regionu. Ova poseta se nadovezuje na njenu posetu Bosni i Hercegovini u junu 2021. godine. 

Na specijalnoj konferenciji za medije, Specijalna savetnica je još jednom istakla značaj pospešivanja nacionalnih napora u izgradnji poverenja na svim nivoima, od najvišeg političkog rukovodstva do najšire zajednice. Osim toga, specijalna savetnica je naglasila značaj rada u ovom pravcu u svim relevantnim oblastima, od obrazovanja do rešavanja problema govora mržnje, sa posebnim osvrtom na mlade i unapređivanje inkluzivnosti i uzajamnog razumevanja.

Tokom svoje posete, specijalna savetnica se sastala sa zvaničnicima Vlade, predstavnicima civilnog društva i verskim liderima. Mandat specijalne savetnice se ne odnosi na odlučivanje o ranijim zločinima, što je u isključivoj nadležnosti sudova, već na prevenciju. „To znači da – za izgradnju budućnosti utemeljene na poverenju i međusobnom razumevanju – treba priznati da su sve zajednice u prošlosti iskusile patnju. Za prevazilaženje postojećeg manjka poverenja, potrebno je aktivno liderstvo na svim nivoima,” izjavila je specijalna savetnica. 

Na sastancima, specijalna savetnica je konstatovala uticaj nasleđa iz prošlosti na napore da zemlja krene napred. „Pozivam sve na pozicijama vlasti da daju sve od sebe da se usredsrede na ono što ujedinjava zemlju, a ne na ono što deli ljude. To ne znači zaboraviti zločine koji su se dogodili u prošlosti, već naučiti lekcije iz prošlosti kako bi se gradila budućnost u kojoj takvi zločini više neće biti mogući.” 

U tom smislu, specijalna savetnica Vairimu Nderitu ostaje posvećena tome da podržava nacionalne napore usmerene ka izgradnji poverenja i ponudiće svoju pomoć u tome, uz koordinaciju sa Timom Ujedinjenih nacija u Srbiji, a radi podrške ljudima Srbije.       

Događaj/konferencija se može pratiti uživo preko Web portala Medija centra, YouTube kanala i Facebook stranice Medija centra:

Live FB: www.facebook.com/medija.centar/live

Live YT: www.youtube.com/user/MCBeograd

Medija centar: https://mc.rs/uzivo

Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih.

 

 

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.