SMEH POD VEŠALIMA - Promocija drugog izdanja romana Radeta Radovanovića

SMEH POD VEŠALIMA - Promocija drugog izdanja romana Radeta Radovanovića

22.06.2022. - 13:00, II sprat, Velika sala

Nakon rasprodatog prvog promocija  drugog izdanja romana  Radeta Radovanovića, u izdanju Mostart Jugoslavija.

Knjiga Smeh pod vešalima izašla je u novembru 2021. u Beogradu – Mostart Jugoslavija, Prištini – na albanskom jeziku – u izdanju Kohe, i Zagrebu, u izdanju KruZak  i SNV – Srpskog Nacionalnog Vijeća.

I pored ignorisanja u prorežimskim medijima u Srbiji, o knjizi je do sada u regionu objavljeno više od 20 kritičkih prikaza i analiza.

U pogovoru za DRUGO izdanje  SMEHA POD VEŠALIMA istoričarka Latinka Perović, između ostalog konstatuje:

„U stvari, rat na Kosovu dugo je pripreman zloupotrebom kosovskog mita, ali i političkim odlukama bez predviđanja njihovih posledica. Počelo je sa obezglavljivanjem Albanaca: uklanjanje umerenih jugoslovenski orijentisanih ljudi sa političkih funkcija. Nastavilo se poništavanjem stečenih prava, da bi se završilo u primeni nasilja širokog spektra. U ratu na Kosovu došle su do izražaja sve one karakteristike koje obuhvata pojam «balkanizacija». Ali i karakteristike države u rasulu. U Srbiji tokom rata na Kosovu funkcioniše samo autoritarni vođa. Sve ostale institucije, uključujući vojsku i policiju deluju samovoljno. Ubija se i pljačka albansko stanovništvo. Na otpor Albanaca odgovara se upotrebom policije i vojske. U isto vreme, sa Albancima na Kosovu solidariše se javnost u drugim jugoslovenskim republikama i u svetu. Posle intervencije NATO alijanse dolazi do revanša. Pojedinačno i grupno ubijaju se Srbi. U strahu od neizvesnosti masovno se iseljavaju u Srbiju. Tako se zatvara đavolji krug. Danas su novim generacijama i Albanaca i Srba na Kosovu zajedničke samo težnje da napuste Kosovo i odu u svet. Ne priznajući da je politika Republike Srbije prema Kosovu poražena, vlasti u Srbiji se ponašaju kao da se ništa nije dogodilo. Tako problem Kosova postaje sve teže rešiv. Ove posledice bile su predvidive u izveštajima Radeta Radovanovića. Njegovo izveštavanje razvučeno je kroz sve vreme trajanja rata i rasuto je kroz pojedinačne priloge. Nije bilo ni vremena za njihovo povezivanje. Još manje za preispitivanje. Sada dolazi Radovanovićeva knjiga koja to čini mogućim. Formirao se njegov pogled na rat, ali i slika o srpskom društvu u toku rata. On podseća ljude na ono što nisu želeli da znaju o ratu, i knjigom ih poziva da razmisle o tome...“

O knjizi govore:

  • Dušan Petričić, autor likovnog rešenja knjige

  • Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbija 

  • Gradimir Gojer, reditelj, pisac, kritičar

  • Dragan Stojković, izdavač  

  • Rade Radovanović, autor

 

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.