Slučaj Veliki Crljeni - dostupnost ekološke (ne)pravde u Srbiji

Slučaj Veliki Crljeni - dostupnost ekološke (ne)pravde u Srbiji

17.11.2021. - 11:00, II sprat, Velika sala

Konferencija za novinare „Slučaj Veliki Crljeni - dostupnost ekološke (ne) pravde u Srbiji“ će se održati u sredu 17. novembra 2021. godine sa početkom u 11:00h.

Ovom konferencijom želimo još jednom da ukažemo na povrede Ustavom i međunarodnim aktima garantovanih ljudskih prava tužilaca: povrede prava na mirno uživanje doma i imovine, povrede prava na zdravlje, na informisanje o stanju i parametrima životne sredine i rizicima po zdravlje. Nastavljamo da tražimo zaštitu povređenih garantovanih prava ličnosti tužioca, uklanjanje izvora opasnosti odnosno ugradnja najboljih dostupnih tehnologija u TE Kolubara “A”.

Životna sredina u Srbiji je veoma ugrožena. Naročito je primetno zagađenje vazduha, ali i vode i zemljišta. Stručnjaci sumnjaju da je 6.000 preranih smrti u Srbiji inicirano posledicama zagađenja vazduha. Mnoga industrijska postrojenja ne poštuju zakone Republike Srbije i ugrožavaju život svakoga od nas.

Advokatska kancelarija “Sreten Đorđević” podnela je u ferbruaru 2021. godine u ime 15 meštanki i meštana Velikih Crljena četiri tužbe Višem sudu u Beogradu protiv Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije - Termoelektrana Kolubara “A”. Nakon devet (9) meseci još uvek se ne zna ni koji sud će da sudi niti kada će suđenje da počne. Podsećamo da su po odredbi člana 107. Zakona o zaštiti životne sredine sudski postupci za naknadu ekoloških šteta HITNI.

Na konferenciji će govoriti:

  • Sreten Đorđević, advokat

  • Radisav Raca Jovanović, stanovnik Velikih Crljena 

  • Luka Đorđević, pravnik

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.