Resorni odbor za zdravstvo stranke Srbija Centar pripremio predlog nove zdravstvene politike

Resorni odbor za zdravstvo stranke Srbija Centar pripremio predlog nove zdravstvene politike

13.09.2023. - 11:00, II sprat, Velika sala

Konferencija za medije stranke Srbija centar

Stranka Srbija centar će predstaviti svoj predlog nove zdravstvene politike Republike Srbije. Ispred resornog odbora za zdravstvo, “Srčanu knjigu” u kojoj je izložen predlog nove zdravstvene politike Srbije predstaviće prof. dr Dragan Delić predsednik Resornog odbora za zdravstvo stranke Srbija centar.

U „Srčanoj knjizi“ ukratko je predstavljen zdravstveni sistem Republike Srbije, izneta je analiza trenutnog stanja i izložena/obrazložena brojna moguća rešenja i putevi razvoja. Autor, prof. dr Dragan Delić u knjizi iznosi (nedovršeni) spisak 18 glavnih, najtežih, najznačajnijih pojedinačnih problema.

Nova zdravstvena politika podrazumeva brojne i radikalne promene zdravstvenog sistema Srbije, ali i jasno definisane prioritete i precizan redosled koraka neophodnih promena. Suština predloženih promena je, da zdravstveni sistem Srbije treba tako organizovati i finasirati, da svakom građaninu ove zemlje zdravstvena zaštita bude dostupna, u svako vreme i na svakom mestu. I drugo, da ta zdravstvena zaštita bude kvalitetna, efikasna i maksimalno bezbedna za sve osigaranike.

Predlaže se 170 konkretnih rešenja za suštinske promene u četiri vitalne oblasti zdravstvene zaštite: finansiranje zdravstvenog sistema i potrošnje, organizacije zdravstvenog sistema, rukovođenje i upravljanje zdravstvenim sistemom, i u oblasti kadrovske politike, odnosno ljudskih resursa.

Sve promene su usmerene ka dominatnoj „ideji vodilji“ - da zdravstveni radnici moraju da budu, pre svega, „čuvari zdravlja“, a onda dobri, sistematični i odgovorni praktičari, odnosno kliničari.

Tri godine organizovanog, sinhronizovanog  i promišljenog rada, uz učešće svih relevantnih faktora   (Ministarstvo zdravlja i njegove stručne komisije, RFZO, Agencija za lekove, Zdravstveni savet Srbije, Odbor za zdravlje Narodne skupštine Republike Srbije, sve komore zdravstvenih radnike, Srpsko lekarsko društvo, instituti i zavoda za javno zdravlje, strukovna udruženja,udruženja pacijenata, NVO  itd.), je razuman vremenski rok za utemeljenje i realizaciju nove zdravstvene politike u Republici Srbiji.

Govori:

  • prof. dr Dragan Delić predsednik Resornog odbora za zdravstvo stranke Srbija centar

Molimo predstavnike medija da se akredituju na mejl adresu: press@srce-org.rs, ili na broj telefona 0691999009 najkasnije do ponedeljka u 20:00 časova.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.