Razgovor povodom izdanja knjige Mehmeda Agovića TELEVIZIJA POD OPSADOM

Razgovor povodom izdanja knjige Mehmeda Agovića TELEVIZIJA POD OPSADOM

25.04.2023. - 12:00, II sprat, Velika sala

Udruženje za kulturu povezivanja MOST ART JUGOSLAVIJA i HELSINŠKI ODBOR ZA LJUDSKA PRAVA u Srbiji pozivaju vas na razgovor povodom izdanja knjige Mehmeda Agovića TELEVIZIJA POD OPSADOM

Izdavački CENTAR ZA KRITIČKO MIŠLJENJE iz Mostara i Udruženje MOST ART JUGOSLAVIJA, Beograd

Autor ovog svojevrsno dokumentovanog istorijskog svedočanstva govori o sudbini javnih medijskih servisa u Bosni i Hercegovini i regionu i njihovoj ulozi u političkim i ratnim događanjima 90-ih godina, te pokreće pitanje njihove profesionalne misije danas, odvajanja od uticaja etnonacionalnih političkih elita i vraćanja građanima u procesu ispunjavanja uslova za pridruživanje EU.

Učestvuju:

  • Sonja Biserko, 
  • Rade Veljanovski, 
  • Rade Radovanović, 
  • Mehmed Agović, autor

Putem video linka u razgovor će biti uključen Boris Bergant posebni izveštač EBU za stanje javnih medija u regonu

Moderator:

  • Dragan Stojković, urednik izdanja 

O KNJIZI SU NAPISALI

Pitanje i sudbina javne RTV u Bosni i Hercegovini slični su, neki bi rekli – identični, historijatu države BiH, od njenog međunarodnog priznanja preko Dejtonskog sporazuma do danas. Kako je razorena ugledna medijska kuća sa četiri radijska, tri televizijska programa, stotinama releja i predajnika, velikim orkestrima i arhivama građenim decenijama, a koji su neupitno kulturno-historijsko blago Bosne i Hercegovine? Ovo je, u najkraćem, tema knjige Mehmeda Agovića, jednog od zaista pozvanih da odgovore na ovaj izazov. Agović je autentični svjedok ove drame bosansko-hercegovačkog društva. Bio je predratni novinar i urednik, potom ratni direktor, a nakon nešto više od decenije izbivanja iz matične kuće u nju se vratio da učestvuje u pokušaju uspostave profesionalnog sistema koji je ovdašnja politika srozala do dna. Ova je knjiga individualni doprinos tome.

Boro Kontić, direktor Media centra Sarajevo

U ovoj knjizi kao prvom sveobuhvatnom prikazu političkih i medijskih (ne)prilika  koje prouzrukuju „sindrom BiH” i „sagu javnih medijskih servisa u BiH” autor, koji se ne predaje u svojim profesionalnim uvjerenjima, navodi moguće izlaske i puteve  rješenja. Želim da se ostvare. Iskustvo je loše. No promjena neće biti dok se ne promijeni paradigma rukovođenja i usvoji shvatanje Bosne i Hercegovine kao građanske države sa jednakim pravima i dužnostima za sve, kao i shvatanje da vlast i mediji služe javnosti, a ne pojedinim zatvorenim elitama izolovanih  interesnih grupa.

Boris Bergant, bivši potpredsjednik EBU

 

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.