Razdvajanje izbora

Razdvajanje izbora

26.04.2023. - 11:00, II sprat, Velika sala

Konferencija za novinare  tri opozicione organizacije: Demokratske stranke, Pokreta SRCE i stranke Zajedno

Polazeći od duboke društvene, državne i političke krize, uzrokovane nedostatkom demokratskih procedura, razorenih institucija, autokratske vladavine i odsustvom političke komunikacije, smatramo da je održavanje slobodnih i poštenih izbora jedini način za povratak normalnosti, vraćanje poverenja u državne organe i smanjenje ogromnih društvenih tenzija. 

Osnovna demokratska tekovina jeste posebno održavanje izbora na svakom nivou vlasti, tj. razdvajanje lokalnih, parlamentarnih i pokrajinskih izbora. 

Samo slobodni izbori uz obezbeđivanje poštenih uslova u kampanjii i tokom izbornog dana, ali i u vreme pre kampanje, mogu dati pun legitimitet izabranim predstavnicima i predstavljati izraz stvarne i slobodne volje građana.

Redosled održavanja razdvojenih izbora mora biti utvrđen dogovorom između svih političkih aktera u Srbiji.

Ukoliko želimo demokratsku, civilizovanu i modernu Srbiju, politički procesi i politički život u našoj zemlji moraju doprinositi razvoju slobodnog društva.

Na konferenciji će govoriti:

  • dr Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke;

  • Zdravko Ponoš, predsednik Pokreta SRCE;

  • prof. dr Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno;

 

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.