Promocija novog izdanja  MOST ART JUGOSLAVIJA fototipskog izdanja poeme JAMA Ivana Gorana Kovačića u mapi grafika  Ede Murtića i Zlatka Price

Promocija novog izdanja MOST ART JUGOSLAVIJA fototipskog izdanja poeme JAMA Ivana Gorana Kovačića u mapi grafika Ede Murtića i Zlatka Price

08.11.2023. - 12:30, I sprat, Velika sala

Konferencija izdavačke kuće Most Art Jugoslavija

Ovo fototipsko izdanje poeme JAMA Ivana Gorana Kovačića koja je štampana prvi put u partizanskoj štampariji na slobodnoj teritoriji prosinca/decembra 1944. sa grafikama Ede Murtića i Zlatka Price, bilo je moguće zahvaljujući jedinom sačuvanom originalnom primerku mape grafika u fascikli presvučenoj padobranskim platnom, koji se kao deo legata Jugoslavenskog revolucionara Vicka Krstulovića čuva u Istorijskom arhivu Beograda. Numerisani primerak, pod brojem 33, sa potpisima autora grafika.

Ove 2023. godine navršilo se 80 godina od kako su Gorana posle ofanzive na Sutjesci, u julu 1943. ubili četnici. Od 1913, njegovog rođenja, 110 godina. Ali, potreba za objavljivanjem ovog dela nije u pukim datumima, obljetnicama. Razlozi za to moraju biti mnogo dublji. 

(...)

Razlog ovom izdanju izdavač  nalazi u nužnosti sagledavanja karaktera zla koje se, posle svetskog pomračenja uma u Drugom svetskom ratu, ponovilo u Jugoslaviji, u ratovima 1991-1995. i 1999. godine.

(...)

Zlo je relativizovano. Aktuelni istorijski revizionizam, rehabilitacija ustaša i četnika, tama zločina i slepilo osvete zasniva se na poricanju učinjenog zla, kako 1941-45, tako i 1991-95. Poricanje svojih zločina  postaje zločin koji priprema nove zločine. 

Nije bilo onog Svjetla iz Goranove Jame koje je stradalniku iskopanih očiju ukazalo na put i smisao zajednice Dobrih ljudi koji se bore protiv zla.

Učesnici:

  • Svetlana Broz, lekar, publicista 

  • Gradimir Gojer, pesnik i pozorišni reditelj

  • Tomislav Marković, novinar 

  • Dragan Stojković, izdavač

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.