Projekat "700“

Projekat "700“

20.06.2022. - 18:00, II sprat, Velika sala

Konferencija za novinare i predstavljanje Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa privremenim sedištem u Gračanici

O projektu „700“

Izgradnja manastira Gračanice, zadužbine kralja Stefana Uroša II Milutina (Nemanjića), završena je 1321. godine, tako da se 2021. navršilo 700 godina od tog događaja. Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa privremenim sedištem u Gračanici smatra da ga mesto u kome radi i misija očuvanja, scenskog oblikovanja i prezentacije nematerijalnog kulturnog nasleđa određuje i obavezuje da ovaj jubilej obeleži jednim multimedijalnim umetničkim programom. Izvođenje ovog programa simbolički spaja materijalno (manastir Gračanica je na Uneskovoj listi svetske materijalne baštine od 2006) i nematerijalno nasleđe (igra, pesma, muzika i običaji) i svedoči da kulturna baština srpskog naroda na Kosovu i Metohiji nije samo deo istorijskog pamćenja, već da je aktuelna i živa i danas.

Projekat predstavlja koreodramu narodne igre, koja izlazi iz koncepta dosadašnjih folklornih programa. Program „700“, u nedostatku razvijene scenske forme ovog oblika u oblasti umetničke narodne igre, najbliže može biti okarakterisan kao mjuzikl narodne igre na osnovama nematerijalnog kulturnog nasleđa i prelomnih istorijskih tačaka.

Libreto

Radnja hronološki prati porodicu Radović iz sela Sušice pored Gračanice – od zidanja manastira do današnjih dana. Radovići se pominju u osnivačkoj „Gračaničkoj povelji“ kralja Milutina ispisanoj na zidu samog hrama i kroz najbitnije istorijske događaje istorije naroda sa ovog prostora oslikana je sudbina običnog čoveka sa fokusom na narodnu igru, pesmu, običaje i scenski pokret inspirisan događajima. Kroz celo putovanje vodi nas mladić iz porodice Radović, koji u današnjem vremenu dolazi na razgovor za vizu u jednu od ambasada u Beogradu, gde se, izazvan pitanjem službenice ambasade da li se Gračanica uopšte nalazi u Srbiji, priseća porodične istorije kroz sedam vekova manastira.

O „Vencu“

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, sada sa sedištem u Gračanici, jedina je ustanova Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije čiji celokupan kolektiv svakodnevno živi i radi na Kosovu i Metohiji.  „Venac“ sve vreme, a naročito u prethodnih osam godina, dokazuje da je moguće funkcionisati u južnoj pokrajini uz neprestan rast i razvoj. 

Prepoznat je u narodu ne samo kao stub očuvanja tradicije i kulturnog identiteta, već i kao veoma važna ustanova u borbi za opstanak i ostanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i ustanova koja može da pruži zaposlenje mladim i stručnim kadrovima iz cele Srbije. 

Ansambl „Venac“ se u toku realizacije programa susreće sa velikim nizom prepreka i poteškoća. Funkcionisanje ustanove je bilo veoma narušeno tokom i nakon rata 1999. godine, pa je tek krajem 2013. sa novim rukovodstvom započeta stabilizacija redovnog rada. Zatečen na ulici bez sedišta i prostorija za rad, „Venac“ je danas najozbiljnija ustanova kulture na Kosovu i Metohiji, a i šire. Radi sa najprofesionalnijim timom stručnjaka u Srbiji dok je u tom periodu kolektiv dupliran, a programski budžet je sada 25 puta veći.  

„Venac“ se kao ustanova vidno razvio usklađujući politiku rada sa nacionalnim interesima uz čvrstu podršku Ministarstva kulture i informisanja bez koje „Venac“ odavno ne bi ni postojao. 

Funkcionisanje ove ustanove je danas veoma stabilno i „Venac“ niko više ne može da rasplete.

Vizija „Venca“ je da postane moderna ustanova, koja na profesionalan način po visokim evropskim i svetskim standardima, primenom novih tehnologija i savremenim pristupom predstavlja, promoviše i čuva nematerijalno kulturno nasleđe Kosova i Metohije i Republike Srbije uz ogromnu odgovornost prema činjenici da se nalazi u Gračanici - malenom mestu velikog imena gde Milutinov manastir stameno brani srpsko ime. 

Imena učesnika na konferenciji:

Dragan Elčić, reditelj;

Miloš Cile Mitić, autor i koreograf;

Boris Čakširan, kostimograf;

Aleksandar Sofronijević, produkcija zvuka - AS STUDIO TON;

Snežana Jovanović, direktor Ansambla „Venac“.

 Više o Ansamblu „Venac“ na sajtu: www.ansamblvenac.rs

 

 

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.