Predstavljanje Studije  "Šta treba da znaš pre izlaska na tržište rada - Unapređenje položaja mladih"

Predstavljanje Studije "Šta treba da znaš pre izlaska na tržište rada - Unapređenje položaja mladih"

14.11.2023. - 13:00, II sprat, Mala sala

Konferencija za novinare Udruženje za radna prava žena-ROZA

Udruženje za radna prava žena, sa zadovoljstvom najavljuje predstavljanje svoje studije pod nazivom “Šta treba da znaš pre izlaska na tržište rada - Unapređenje položaja mladih”.

Studija predstavlja sveobuhvatno istraživanje koje se bavi nepoznavanjem radnih prava mladih koji tek treba da stupe na tržište rada u Republici Srbiji, s posebnim osvrtom na mlade žene. Cilj istraživanja je da se istaknu izazovi s kojima se mladi suočavaju pri ulasku u svet rada, kao i da se pruže preporuke i rešenja za unapređenje njihovog položaja.

Ključne tačke studije uključuju:

  • Analizu nedostatka informacija o radnim pravima među mladima, što dovodi do narušavanja njihovih radnih prava i ekonomske dobrobiti.
  • Identifikaciju problema i potrebe za edukacijom mladih pre izlaska na tržište rada.
  • Preporuke i mišljenja profesora/ica. 
  • Predloge za uvođenje tema radnih prava u formalno srednjoškolsko obrazovanje.

Studija predstavlja prvi korak u identifikaciji potreba učenica i učenika srednjih škola u cilju unapređenja njihovog položaja na tržištu rada. Kroz prikupljene podatke i analize,  prvenstveno na osnovu trogodišnjeg edukativnog rada sa učenicima srednjih škola, autorke studije su sagledale trenutno stanje i izazove s kojima se mladi suočavaju pri zapošljavanju, a posebno mlade žene.

Kroz ova saznanja, udruženje ROZA preduzima korake kako bi osiguralo da mladi steknu neophodna znanja i veštine kako bi se lakše nosili sa izazovima tržišta rada. Ovo uključuje zagovaranje za uvođenje tema radnih prava u formalno obrazovanje u srednjim školama.

Predstavljanje studije će biti prilika za razgovor o ključnim nalazima, preporukama i planovima za budućnost kako bi se poboljšao položaj mladih na tržištu rada. Udruženje ROZA poziva predstavnike medija, obrazovnih institucija, civilnog društva i svih zainteresovanih da se pridruže ovom važnom događaju kako bi zajedničkim naporima došli do rešenja za poboljšanje uslova rada mladih.

Govore:

  • Milica Lupšor, ROZA-Udruženje za radna prava žena

  • Teodora Gavrilović, ROZA- Udruženje za radna prava žena

  • Sarita Bradaš, Centar za dostojanstven rad

  • Hristina Piskulidis, ASTRA

  • moderatorka: Bojana Tamindžija, CPE

ROZA – Udruženje za radna prava žena osnovana 2015. godine u Zrenjaninu je prva samoorganizovana ženska organizacija koja je na osnovu proživljenih iskustava i  sistemske analize sa rodnom optikom pokrenula multidimenzionalan pristup bavljenja problematikom radnih prava žena u Srbiji.

Za više informacija i zahtev za intervju, molimo kontaktirajte Udruženje ROZA na e-mail adresu: roza.zrenjanin@gmail.com ili telefonom na 061 26 00 344 .

Za dodatne informacije, pogledajte naše društvene mreže:
Faceboook: https://www.facebook.com/rozazrenjanin/

Instagram: @roza_radnaprava

Website: https://rozaradnaprava.rs/

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.