Predstavljanje preliminarnog izveštaja inicijative "Za izbore bez nasilja"

Predstavljanje preliminarnog izveštaja inicijative "Za izbore bez nasilja"

12.04.2022. - 11:00, II sprat, Velika sala

Konferencija za novinare Akademije ženskog liderstva (AŽL)

Verujući u demokratsko društvo kao zajednicu ravnopravnih građanki i građana i izborni proces kao ogledalo ovakvog društva, Akademija ženskog liderstva (AŽL) realizovala je inicijativu „Za izbore bez nasilja“ u okviru koje su pratile, beležile i po potrebi regovale na slučajeve nasilja prema ženama uključenim u ovogodišnji izborni proces. 

Preliminarni izveštaj iz upravo završene predizborne kampanje i izbornog dana biće predstavljen na konferencije za novinare i novinarke u utorak, 12. aprila u 11:00h u Medija centru, Terazije br.3. 

AŽL je od 3. marta pratila predizbornu kampanju. Nekoliko timova aktivistkinja je pratilo kampanju u medijima, na društvenim mrežama i preko prijava nasilja.  Prikupljeni materijal koji će se prikupljati do nedelje 10. aprila pokazuje da je nasilje prema ženama u kampanji bilo i te kako prisutno. 

Predstavljanjem preliminarnog izveštaja žele pre svega da pruže podršku ženama koje su doživele neki oblik nasilja na izborni dan. Njih je bilo najviše i naši apeli očigledno nisu urodili plodom. 

Akademija ženskog liderstva je udruženje građanki i građana nastalo iz programa koji je 2012, pokrenuo Nacionalni demokratski institut- Akademiju su zajednički osnovali Fondacija BFPE za odgovorno društvo, Centar modernih veština i Centar za podršku ženama. Osnovni zadatak Akademije je da okuplja i jača kapacitete žena angažovanih u javnom i političkom životu Srbije i povezuje ih u borbi za unapređenje ženskih ljudskih prava i rodne ravnopravnosti. Akademija danas ima više od 190 alumnistkinja koje su narodne poslanice, odbornice, članice gradskih i opštinskih veća, državne sekretarke, direktorke...

Na konferenciji će govoriti saradnice Akademije:

  • Marija Babović, sociološkinja i voditeljka istraživačkog tima

  • Smiljana Milinkov, Profesorka novinarstva

  • Marija Srdić, aktivistkinja

  • Marija Obradović, kontrolorka na izborima (TBC)

  • Miloš Đajić, aktivista

 

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.