Predstavljanje izveštaja "Ljudska prava u Srbiji 2020"

Predstavljanje izveštaja "Ljudska prava u Srbiji 2020"

04.03.2021. - 12:00, II sprat, Velika sala

Konferencija za novinare putem ZOOM platforme Beogradskog centra za ljudska prava

Beogradski centar za ljudska prava Vas poziva na onlajn događaj - predstavljanje godišnjeg izveštaja „Ljudska prava u Srbiji 2020“

Izveštaj o ljudskim pravima u Srbiji 2020. predstavlja sveobuhvatan pregled i analizu stanja u Srbiji u godini obeleženoj globalnom pandemijom virusa COVID-19, koja je donela brojne izazove i ograničenja u ostvarivanju ljudskih prava i sloboda. Ugroženost života i zdravlja građana Srbije kao i poštovanje i zaštita njihovih ljudskih prava tokom pandemije predstavljali su, čini se, pretežak zadatak na koji vlast u Srbiji često nije uspevala da nađe adekvatne odgovore.

Beogradski centar za ljudska prava je prethodnih godina upozoravao ne samo na ozbiljne probleme u ostvarivanju i zaštiti ljudskih prava, već i na ugroženost osnovnih principa na kojima počiva Republika Srbija – vladavina prava, socijalna pravda, građanska demokratija i pripadnost evropskim principima i vrednostima. Loša ekonomska situacija u zemlji, kriminal i korupcija kao uobičajena društvena pojava, populistička retorika kao osnov i svrha političkog delovanja učinili su Srbiju duboko polarizovanom društvenom zajednicom u kojoj su stereotipi i predrasude široko rasprostranjeni, u kojoj je socijalna distanca prema određenim društvenim grupama veoma izražena, a javni diskurs preplavljen govorom mržnje.

Nakon predstavljanja izveštaja „Ljudska prava u Srbiji 2020“ uslediće diskusija za koju pozivamo da se pored saradnika i partnera Beogradskog centra za ljudska prava, uključe i novinari.

Molimo Vas da svoje učešće potvrdite na imejl pr@bgcentar.org.rs najkasnije do 3. marta do 18 časova. Prijavljenim učesnicima biće poslat link za pristup i aktivno učestovanje u događaju putem ZOOM platforme. Predstavljanje izveštaja „Ljudska pravima u Srbiji 2020“ možete pratiti i uživo u Medija centru u Beogradu (Terazije 3, II sprat, srednja sala) uz poštovanje svih epidemioloških mera, obavezno nošenje zaštitnih maski, poštovanje propisanog rastojanja i ograničenog broja prisutnih u sali.

Događaj će biti emitovan 4. marta od 12 časova na našoj Facebook stranici @BGcentarzaljudskaprava i našem Youtube kanalu www.youtube.com/c/BeogradskiCentar, kao i preko web portala Medija
centra, YouTube kanala i Facebook stranice Medija centra.

Izveštaj „Ljudska prava u Srbiji 2020“ predstaviće:

  • Vesna Petrović, urednica izveštaja
  • Dušan Pokuševski, urednik izveštaja
  • Ivan Protić, jedan od autora izveštaja

 

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.