Predstavljanje godišnjeg izveštaja Pravo na azil u Republici Srbiji 2022

Predstavljanje godišnjeg izveštaja Pravo na azil u Republici Srbiji 2022

28.02.2023. - 12:00, II sprat, Velika sala

Konferencija za medije Beogradskog centra za ljudska prava

Beogradski centar za ljudska prava Vas poziva na događaj: Predstavljanje godišnjeg izveštaja Pravo na azil u Republici Srbiji 2022 koji će se održati u utorak, 28. februara 2023. godine od 12:00 časova u Medija centru u Beogradu, Terazije 3 (II sprat).

Na predstavljanju izveštaja govoriće Soufiane Adjali, novi šef predstavništva UNHCR-a u Srbiji, Sonja Tošković, izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava i autori izveštaja o pravu na azil u Srbiji za 2022. godinu.

Prema podacima UNHCR-a, broj osoba koje su u 2022. godini prinudno raseljene usled oružanih sukoba, progona ili prirodnih katastrofa uzrokovanih klimatskim promenama dostigao je rekordnih 103 miliona. Poput drugih evropskih država, Srbija se od februara 2022. godine suočila s masovnim prilivom izbeglica iz Ukrajine, usled čega je, po prvi put, aktivirala institut privremene zaštite predviđen Zakonom o azilu i privremenoj zaštiti. Kriza u Ukrajini je zasenila mnoga stara, ali i nova žarišta, mahom u zemljama Bliskog istoka i afričkog kontinenta. Tokom 2022. godine povećao se broj ljudi iz Azije i Afrike koje je Srbija nastavila da humanitarno zbrinjava.

Izveštaj o pravu na azil u 2022. godini predstavlja pregled i analizu primene domaćih i međunarodnih propisa u postupku azila, drugih propisa relevantnih za položaj tražilaca azila i izbeglica, kao i postupaka pred organima javne vlasti i nezavisnim telima koji su važni za integraciju u srpsko društvo. Uprkos pojedinim pomacima, ostvarivanje prava na azil i prava u oblasti integracije je još uvek daleko od delotvornog, imajući u vidu da i dalje nedostaju održiva sistemska rešenja za adekvatnu zaštitu i unapređenje položaja tražilaca azila i izbeglica u Srbiji.

Govore:

  • Soufiane Adjali, šef predstavništva UNHCR-a u Srbiji
  • Sonja Tošković, izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava
  • Anja Stefanović, koordinatorka Programa azil i migracije
  • Ana Trifunović, urednica izveštaja Pravo na azil u Republici Srbiji 2022
  • Jelena Ilić, viša savetnica za integraciju Programa azil i migracije

Moderatorka: Anja Stefanović, koordinatorka programa Azil i migracije

Izveštaj Pravo na azil u Republici Srbiji 2022 izrađen je u okviru projekta Podrška izbeglicama i tražiocima azila u Srbiji, koji Beogradski centar za ljudska prava sprovodi uz podršku UNHCR-a u Srbiji. Beogradski centar za ljudska prava, kao partner UNHCR-a, od 2012. godine pruža besplatnu pravnu pomoć tražiocima azila i osobama kojima je dodeljena međunarodna zaštita u Srbiji.

Detaljna Agenda događaja je ovde

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.