Predstavljanje dosijea „Svetozar Andrić“

Predstavljanje dosijea „Svetozar Andrić“

28.02.2024. - 12:00, II sprat, Velika sala

Konferenciju za novinare organizuje Fond za humanitarno pravo (FHP)

Fond za humanitarno pravo (FHP) predstavio je svoj šesnaesti dosije pod nazivom „Svetozar Andrić“ (Dosije). 

Svetozar Andrić, nekadašnji major Jugoslovenske narodne armije, od maja 1992. godine nalazio se na mestu komandanta Prve birčanske pešadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a od jula 1995. godine na mestu zamenika komandanta i načelnika štaba Drinskog korpusa VRS. U dosijeu su predstavljeni dokazi o ratnim zločinima počinjenim u zoni odgovornosti jedinica kojima je komandovao Svetozar Andrić.

Danas, Svetozar Andrić je aktivan u političkom životu Republike Srbije. Obavljao je više javnih funkcija, uključujući zamenika predsednika opštine Novi Beograd i narodnog poslanika, a od 2022. godine je bio član Gradskog veća grada Beograda.

Dosije je zasnovan na vojnim i policijskim dokumentima koji su kao dokazni predmeti prihvaćeni u više postupaka pred međunarodnim i nacionalnim sudovima, iskazima svedoka, svedočenjima kako preživelih i članova porodica žrtava tako i nekadašnjih pripadnika srpskih snaga, medijskim prilozima i drugim relevantnim izvorima.

Na predstavljanju su govorili:

Katarina Maruna (FHP), istraživačica, autorka dosijea

Jovana Kolarić (FHP), koordinatorka projekta

Nedim Salaharević, bivši zatočenik i član porodice ubijenih u logoru Sušica

• Vladimir Pajić, narodni poslanik, odbornik u Skupštini grada Beograda u mandatu 2022-2023. godine
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.