Predstavljanje dokumenta "Projekat reintegracije Kosova i Metohije u ustavnopravni poredak Republike Srbije

Predstavljanje dokumenta "Projekat reintegracije Kosova i Metohije u ustavnopravni poredak Republike Srbije

17.06.2021. - 09:30, II sprat, Velika sala

Konferencija za novinare Pokreta za odbranu Kosova i Metohije

Pokret za odbranu Kosova i Metohije, nestranačko udruženje istaknutih naučnika, sveštenih lica, vojnika, diplomata, umetnika, predstavlja javnosti svoj „Projekat reintegracije Kosova i Metohije u ustavnopravni poredak Republike Srbije“. Takvog dokumenta do danas u srpskoj javnosti nije bilo. To je jasan i detaljan predlog ustavnog statusa KiM, čije su polazište i cilj reintegracija ove pokrajine u sastav Srbije i očuvanje teritorijalnog integriteta naše zemlje. Istovremeno, u njemu se polazi od nužnosti zajedničkog života i priznanja legitimnih interesa srpskog i albanskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Projekat reintegracije je zasnovan na Ustavu Republike Srbije i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Suštinska autonomija za KiM, predviđena ovim temeljnim dokumentima, u Projektu reintegracije je jasno definisana. Ustav Republike Srbije predviđa izradu posebnog zakona o suštinskoj autonomiji za KiM, ali se tom važnom poslu do dana današnjeg nije pristupilo. Ovu prazninu popunjava Projekat reintegracije, napisan u formi Koncepta posebnog (ustavnog) zakona o suštinskoj autonomiji. Ona je predviđena kako za kosmetske Albance u sastavu Srbije, tako i za Srbe u sastavu Kosova i Metohije.

Pokret za odbranu Kosova i Metohije želi da ovim dokumentom javnosti predloži jedan od mogućih, trezvenih, na činjenicama i zakonima zasnovanih načina rešavanja Kosovskog pitanja, kao i da ohrabri slobodan i kvalifikovan dijalog u našem društvu o putevima reintegracije Kosova i Metohije u sastav Republike Srbije.

Na konferenciji će govoriti:

  • Prof. dr Slobodan Samardžić, član Predsedništva Pokreta za odbranu KiM i predsednik Odbora za reintegraciju

  • Dr Dušan Proroković, član Pokreta i Odbora za reintegraciju 

  • Prof. dr Časlav Koprivica, član Predsedništva Pokreta za odbranu KiM

  • Prof. dr Miloš Ković, član Predsedništva Pokreta za odbranu KiM

 

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.