PRAVO NIJE PRIVILEGIJA  - Konferencija o položaju izbeglica i tražilaca azila u Srbiji

PRAVO NIJE PRIVILEGIJA - Konferencija o položaju izbeglica i tražilaca azila u Srbiji

19.06.2023. - 12:00, II sprat, Velika sala

Konferencija za novinare Centra za istraživanje i razvoj društva IDEAS

Koliko izbeglica je tokom prošle godine došlo u Srbiju? Kako izgledaju prihvatni centri i centri za azil? Koliko njih je podnelo zahtev za azil, a koliko je azil dobilo? Sa kojim izazovima se suočavaju izbeglice tokom boravka u Srbiji? Zašto i nakon rešavanja pravnog statusa veliki broj i dalje želi da napusti našu zemlju? Kakvu podršku u integraciji im nudimo i kakve smo rezultate postigli? Možemo li borbom protiv ksenofobije napraviti ambijent koji obezbeđuje dostojanstven život za sve? Kako izgleda život u Srbiji iz njihove perspektive?

Uoči Svetskog dana izbeglica, 19. juna 2023. godine u 12 časova u Medija Centru (Terazije 3, Beograd) biće održana konferencija o položaju izbeglica i tražilaca azila u Srbiji pod nazivom „Pravo NIJE privilegija“ koju organizuje Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS.

Na konferenciji će biti predstavljene aktivnosti koje su realizovane tokom prethodnih godinu dana sa ciljem unapređenja položaja tražioca azila i izbeglica, podaci iz novog AIDA izveštaja za Srbiju, koji predstavlja deo Informacione baze podataka o azilu Evropskog saveta za izbeglice i izgnanike (ECRE). Takođe, razgovaraće se o dostupnosti usluga i stepenu inkluzije i integracije tražioca azila i izbeglica u našoj zemlji, kao i rezultatima rada IDEAS-ovog Saveta za izbeglice, jedinog tela u Srbiji koji omogućava aktivno učešće izbeglica i tražilaca azila u formulisanju i rešavanju izazova sa kojima se svakodnevno susreću.

Govorenici i govornice:

  • Soufane Adjali, predstavnik Visokog komesara UN za izbeglice u Srbiji

  • Richard Kohli, šef razvojne saradnje Ambasade Švajcarske

  • Svetlana Velimirović, zamenica komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije 

  • Nikola Kovačević, pravnik za ljudska prava, Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS

  • Marko Milanović, direktor Centra za istraživanje i razvoj društva IDEAS

  • Fernando Almeyda Rodriguez, pravnik i lider Tematske grupe za zagovaranje, Saveta za
    izbeglice u Srbiji

Moderatorka:

  • Tamara Vlaškalin, Centra za istraživanje i razvoj društva IDEAS

Na konferenciji će biti predstavljena i Mreža novinara i novinarki protiv ksenofobije, platforma koju čine vrhunski medijski profesionalci spremni da se zalažu za suzbijanje ksenofobije i govora mržnje usmerene prema izbeglicama i ljudima koji dolaze iz različitog društvenog i kulturnog konteksta, kao i rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

 

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.