Poziv za konferenciju i vanredno upozoravajuće obraćanje javnosti „Napad na ustav, dejton i evropske vrednosti,  oprobani put ka konfliktu i izolaciji“

Poziv za konferenciju i vanredno upozoravajuće obraćanje javnosti „Napad na ustav, dejton i evropske vrednosti, oprobani put ka konfliktu i izolaciji“

10.07.2024. - 11:00, II sprat, Velika sala

 Konferencija za novinare

Zabrinuti za mir u regionu, i evropski put i budućnost Srbije, čemu uz podršku neprijatelja Evrope pretnja dolazi od najnovnijh političkih trendova u Beogradu i Banja Luci, u veoma osetljivom geopolitičkom trenutku, teme na konferenciji bile su:

Usvojena „Sverpska deklaracija“ od 8. juna 2024. u Beogradu, koja je nedavno potvrđena i u skupštini Republike Srpske, i preti se da će biti usvojena i od strane Narodne skupštine Republike Srbije, izvršila je otvoreni napad na ustavni poredak Republike Srbije, ali je i zapretila mirovnom sporazumu za Bosnu i Hercegovinu, tzv. „Dejtonskom sporazumu“, time i celom regionu.

Formalizovanje nacionalističke prekogranične ambicije i otvoreno propagiranje mešanja u unutrašnju politiku drugih država, što je učinjeno tom deklaracijom, predstavlja ne samo spisak opasnih želja neodgovornih pojedinaca i grupa, već, po prvi put u istoriji ove zemlje, i formalno-pravno transformisanje tih ambicija u obavezujuću politiku države (jer se deklaracija sada dostavlja skupštinama na usvajanje), i to istu onu opasnu politiku koja je u svom porazu devedesetih već odnela desetine hiljada života.

Antievropske „vrednosti“ unete u tu deklaraciju (desekularizacija, podrivanje pravne države, prekogranične ambicije, podrivanje političkog i pravnog suvereniteta susednih država, podređivanje države jednoj naciji i jednoj religiji), osim što će Srbiji postaviti barikadu na putu za članstvo u Evropskoj Uniji, predstavljaju opasnost po sebi za građane ove zemlje, ne samo za građane koji ne pripadaju niti naciji niti religiji koja se tom deklaracijom nameće kao „državna nacija“ i „državna religija“, već i opasnost za građane koji državu ne vide kao versko-nacionalistički vašar, već kao servis za postizanje sloboda, prava i lične bezbednosti.

Opasnosti ovih trendova posebno su velike usled geopolitičkih interesa neprijatelja mira u  Evropi, koji ove trendove podstiču, daju im zamah i vrebaju šansu da ih na štetu naroda regiona kroz kreiranje konflikata iskoriste.

Trendovi su upozoravajući i zahtevaju budnost i osvešćivanje.

Govorili su:

·         Nenad Čanak

·         Čedomir Stojković

·         Ivan Videnović 

 ·         Miodrag Kapor

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.