Poziv na predstavljanje izveštaja o ljudskim pravima i slobodama - Srbija: Zarobljeno društvo

Poziv na predstavljanje izveštaja o ljudskim pravima i slobodama - Srbija: Zarobljeno društvo

28.06.2023. - 12:00, II sprat, Velika sala

Konferencija za novinare Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji Vas poziva na predstavljanje godišnjeg izveštaja za 2022/23: Srbija: Zarobljeno društvo.u sredu, 28. juna u 12 časova u Medija centru (Terazije 3, Beograd). Izveštaj nudi uvide, u nadi da mogu biti platforma za širu i odgovornu društvenu debatu, neophodnu u ovom prelomnom trenutku.  Sve dok se ne promeni politička kultura, neće biti ni vladavine prava, niti će se promeniti odnos prema pluralnosti, toleranciji i ljudskim pravima

Ljudska prava u Srbiji su obesmišljena. Ne funkcionišu mehanizmi koji štite individualne i kolektivne slobode u javnom prostoru.

Nivo medijskih sloboda, sloboda govora, poštovanje medijskih zakona i profesionalnih standarda – u konstantnom su padu od 2012.

Tokom 2022. ekstremna desnica je proširila front delovanja što uključuje pregrupisavanje i objedinjavanje, proteste, pojačane pretnje i fizičko nasilje i sve intezivniji kontakt sa ruskim partnerima.

Diskriminacija žena, Roma i drugih etničkih manjina, LGBT osoba i socijalno ugroženih su i dalje široko rasprostranjena.

Pozivamo Vas da čujete više o ovim temama obrađenim u izveštaju.

O stanju ljudskih prava i demokratije govoriće autori izveštaja: 

  • Sonja Biserko 

  • Izabela Kisić

  • Jelena Krstić i 

  • Toma Marković

Molimo vas da vaše prisustvo potvrdite Klari Azulaj do 26. juna na mejl: office@helsinki.org.rs.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.