Poseta Specijalne izvestiteljke UN Srbiji i Kosovu tokom koje će oceniti slobodu mišljenja i izražavanja, uključujući i slobodu medija

Poseta Specijalne izvestiteljke UN Srbiji i Kosovu tokom koje će oceniti slobodu mišljenja i izražavanja, uključujući i slobodu medija

06.04.2023. - 10:30, II sprat, Velika sala

Konferencija za novinare Ujedinjenih nacija

Specijalna izvestiteljka UN za zaštitu i unapređenje slobode mišljenja i izražavanja, Ajrin Kan, je u  zvaničnoj  poseti  Srbiji i Kosovu* od 28. marta do 6. aprila.

Izvestiteljka UN će proceniti uživanje prava na slobodu mišljenja i izražavanja i slobodu medija u Srbiji i na Kosovu, uključujući implementaciju zakona i politika koje utiču na rad medija i civilnog društva, kao i na položaj novinara.

Razgovaraće sa predstavnicima vlade, sudstva, Narodne skupštine, nezavisnih institucija, UN-a, međunarodnih organizacija, ambasada, medija, akademije, borcima za ljudska prava i sa akterima civilnog društva.

„Radujem se konstruktivnim i značajnim razgovorima o mnogim pitanjima koja se tiču prava na slobodu mišljenja i izražavanja, uključujući slobodu medija i bezbednost novinara, govor mržnje i prostor za delovanje civilnog društva“, rekla je Kan.

Ovo će biti druga poseta mandata specijalnog izvestioca Srbiji, kako je Kanin prethodnik Ambeji Ligabo obavio posetu u oktobru 2004. godine.

Specijalna izvestiteljka će predstaviti sveobuhvatni izveštaj svoje posete Savetu za ljudska prava Ujedninjenih nacija u Ženevi u junu 2024.

Pristup konferenciji za štampu biće omogućen isključivo medijima.

*NAPOMENA:  Svako pominjanje Kosova tumači se u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 (1999)

G-đa Irena Kan imenovana je za specijalnu izvestiteljku UN za  zaštitu i unapređenje prava na slobodu mišljenja i izražavanja 17. jula 2020. godine. Kan je prva žena na ovoj funkciji od uspostavljanja mandata 1993. Predavačica je na Diplomskom institutu za međunarodne i razvojne studije u Ženevi i prethodno je bila na mestu generalne sekretarke Amnesty International u periodu od 2001. do 2009. i direktorka Međunarodne ogranizacije za razvoj prava (IDLO) od 2012. do 2019. 

Specijalni izvestioci su deo onoga što je poznato kao Specijalne procedure Saveta za ljudska prava. 

Specijalne procedure, najveće telo nezavisnih eksperata u sistemu Ujedinjenih nacija za ljudska prava, je generalni naziv za nezavisne mehanizme pronalaženja činjenica i praćenja, koji se odnosne na specifične situacije u zemlji ili tematska pitanja u svim delovima sveta. Eksperti Specijalnih procedura rade po dobrovoljnoj osnovi i nisu zaposleni u Ujedinjenim nacijama i ne dobijaju platu za svoj rad. Oni su nezavisni od bilo koje vlade ili organizacije i rade u svom individualnom kapacitetu. 

Za dodatne informacije

Za pitanja i medijske zahteve kontaktirajte Thibauta Giljea ili Lorensa van der Vuda (+41 76 691 1399 /thibaut.guillet@un.org; or +41 22 917 99 42 / laurens.vanderwoude@un.org).

Za medijske zahteve vezane za ostale nezavisne eksperte UN-a kontaktirajte Darišu Indraguptu (dharisha.indraguptha@un.org).

Vesti vezane za nezavisne eksperte UN-a za ljudska prava možete pratiti na Tviter nalogu @UN_SPExperts.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.