Otvoreni razgovor o nasilju nad devojčicama i ženama

Otvoreni razgovor o nasilju nad devojčicama i ženama

30.11.2021. - 12:00, I sprat, Velika sala

Otvoreni razgovor organizuju "Mame su zakon" i "Putevi edukacije"

U okviru globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, "Mame su zakon" i "Putevi edukacije" organizuju otvoreni razgovor o muškom nasilju nad devojčicama i ženama, iz različitih perspektiva i iskustava o kojima se u javnosti nedovoljno govori.

Neposredni povod i temelj za razgovor je nedavno objavljeno istraživanje “Prepoznaj nasilje, reci ne” koje potvrđuje zastrašujuće trendove i podatke, i otkriva da je među ispitanicama svaka peta devojčica uzrasta od 13 do 19 godina doživela seksualno nasilje a 74% devojčica žrtava nasilja se nikome nisu obratile.

Mali procenat onih koje su o nasilju progovorile obratilo se upravo porodici (11%) zbog čega su organizacije kreirale brošuru “Slušam, čujem, reagujem” koja ima za cilj da podigne stepen poverenja između roditelja i devojčica.

Dodatna motivacija za ovaj otvoreni razgovor leži i u podatku da 90% ispitanica misli da o ovoj temi treba pričati u školama. Reagujući na taj gotovo jednoglasni stav ispitanica, organizacije će u narednom periodu instistirati kod Ministarstva prosvete, obrazovnih ustanova i drugih nadležnih institucija da se preduzmu konkretni koraci u tom pravcu. Takođe ćemo kroz svoje aktivnosti mobilisati javnost i medije u cilju skidanja tabua sa ove teme i pokretanja šireg društvenog dijaloga.

Posebna pažnja u razgovoru biće posvećena marginalizovanim i posebno stigmatizovanim grupama žena i devojčica, kao što su žrtve muškog nasilja, žene sa invaliditetom, žene i devojčice žrtve trgovine ljudima i njihova posebna iskustva i perspektive.

Prostori koji se izdvajaju kao posebno rizični i kompleksni za devojčice žrtve nasilja su škola i onlajn prostor. Kako prepoznati opasnosti i prepoznati nasilje, i kako nastavno osoblje i službe u školama, kao što su pedagozi i psiholozi mogu izaći u susret, koji su postojeći mehanizmi, i kakvi su još potrebni - su još neke od tema i pitanja koja će biti otvorena u okviru dijaloga.

Događaj organizuju udruženja “Mame su zakon” i “Putevi edukacije” u okviru projekta “Slušam, čujem, reagujem” podržanog od strane Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

U razgovoru će učestvovati:

  • Tatjana Macura, Mame su zakon

  • Aleksandra Krstić-Jović, Putevi edukacije

  • Vanja Bursać, DJ 

  • Ljupka Mihajlovska, direktorka Centra za studente sa hendikepom i predsednica Saveza za peistupačnost Srbije 

  • Milan Aleksić, NVO Atina

Događaj/konferencija se može pratiti uživo preko Web portala Medija centra, YouTube kanala i Facebook stranice Medija centra:

Live FB: www.facebook.com/medija.centar/live

Live YT: www.youtube.com/user/MCBeograd

Medija centar: https://mc.rs/uzivo

Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.