NEVLADIN SEKTOR SRBIJE U INSTITUCIJAMA  EVROPSKE UNIJE

NEVLADIN SEKTOR SRBIJE U INSTITUCIJAMA EVROPSKE UNIJE

16.11.2023. - 10:30, II sprat, Velika sala

Konferencija za novinare na koju vas poziva EESC – Evropski ekonomsko socijalni savet

NAJVAŽNIJI MOMENAT U PROCESU PRIDRUŽIVANJA SRBIJE EVROPSKOJ UNIJI OD SPORAZUMA O STABILIZACIJI I PRIDRUŽIVANJU I PRELAZNOG TRGOVINSKOG SPORAZMA OD 29. APRILA 2008.

EESC – Evropski ekonomsko socijalni savet doneo je odluku da postane prvo telo EU koje je svoja vrata otvorilo predstavnicima nevladinog sektora iz zemalja kandidata za proširenje i priključenje EU. Odabrani predstavnici nevladinog sektora Srbije koji predstavljaju stvarne glasove civilnog društva Srbije će, počev od 01. Januara 2024. godine, učestvovati u savetodavnim i svim drugim važnim aktivnostima EESC-a, a koje se prevashodno fokusiraju na proširenje EU. Odluka je doneta 19. septembra 2023 i dobila podršku svih drugih relevantnih institucija EU.

U drugom delu konferencije govoriće se o deklaraciji koja će na zajedničkom sastanku srpske i evropske strane JCC biti doneta sutradan, 17 novembra u Beogradu. Deklaracija se odnosi na napredak Republike Srbije na putu ka Evropskoj uniji, kao i na usvajanje preporuke koje se upućuju Vladi Republike Srbije i institucijama EU. Najvažniji delovi deklaracije odnose se na; Napredak u pregovorima za pridruživanje; Pitanja bezbednosti u Srbiji i regionu; Porast nasilja u Srbiji;  Stanje medijskih sloboda pre i  nakon usvajanja novih Medijskih zakona; Situaciju u društvu  pred predstojeće izbore 17. decembra kao i neravnoparavan položaj raznih polotičkih aktera u celom izbornom procesu; Stanje u srpskom pravosuđu, Stanje u  socijalnom dijalogu i reformama u oblasti rada...

Kopredsedavajući JCC će Zajedničku deklaraciju proslediti Savetu za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, Parlamentarnom odboru EU-Srbija za stabilizaciju i pridruživanje (SAPC), Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS), Evropskoj komisiji i Vladi Srbije i svim nadležnim ministarstvima.

Zbog proceduralnih razloga prisutni neće moći da dobiju na uvid draft deklaracije, ali će svima javno biti dostupna 17. novembra u 17 časova nakon zvaničnog usvajanja. Molimo sve zainteresovane za tekst deklaracije da u Medija centru ostave svoje e mail adrese kako bi im u dogovoreno vreme bila dostavljena odmah po zvaničnom objavljivanju  na sajtu EESC.

Uz poziv dostavljamo agendu celog sastanka sa spiskom tema i govornika kao i objašnjenje šta je EESC za one koji do sada nisu imali prilike da prate njegov rad.

Nažalost, iako je to do sada gotovo uvek bila praksa, neće postojati link za online praćenje prvog dela sastanka koji je inače otvoren za javnost.

Ovim povodom će se novinarima i predstavnicima civilnog društva na konferenciji obatiti:

  • Predsednik EESC Oliver Ropke (video poruka)

  • Potpredsednik EESC Laurenciu Plosceanu, član evropske strane JCC

  • Katarina Golubović direktor YUCOM-a, član srpske strane JCC 

  • Boško Savković, kopredsedavajući JCC Srbija – EU

Obezbeđen simultani prevod

Događaj/konferencija se može pratiti uživo preko Web portala Medija centra, YouTube kanala i Facebook stranice Medija centra:

Live FB: www.facebook.com/medija.centar/live

Live YT: www.youtube.com/user/MCBeograd

Medija centar: https://mc.rs/uzivo

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.