MIROSLAVLjEVOM JEVANĐELjU PRETI UNIŠTENjE! LISTOVI ORIGINALA POVEZANI NASUMIČNO!

MIROSLAVLjEVOM JEVANĐELjU PRETI UNIŠTENjE! LISTOVI ORIGINALA POVEZANI NASUMIČNO!

12.01.2022. - 13:00, II sprat, Velika sala

Konferencija za novinare priređivača faksimila Miroslavljevog jevanđelja i autora dokumentarnog serijala o istorijatu rukopisa

Kako je moguće da su državni stručnjaci, prilikom prepovezivanja obavljenog tokom 1998-1999. godine, poslagali listove pogrešno?

Kakav je bio redosled stranica Miroslavljevog jevanđelja, a kakav je danas?

Zašto nadležne državne institucije: Ministarstvo kulture, Narodni muzej Srbije i Narodna biblioteka Srbije prikrivaju istinu o velikim oštećenjima koje su nanele jedinstvenim likovnim ukrasima?

Zašto SANU saučestvuje u zaveri ćutanja?

Da li UNESKO zna u kakvom je stanju rukopis koji je proglasio jednim od najvrednijih sačuvanih dokumenata celokupnog čovečanstva?

Da li znate da je maksimalna novčana kazna za uništenje neprocenjivog kulturnog dobra 8.000 dinara? Kako podneti krivičnu prijavu protiv odgovornih?

Da li su oštećenja naneta namerno? Kako i gde skloniti najvredniju srpsku relikviju od onih koji su joj naneli ovakva oštećenja, knjigu koju su Srbi svojim životima čuvali od 12-og veka?

NA OVA I DRUGA PITANjA ODGOVARAJU:

  • Veljko Topalović, priređivač faksimila Miroslavljevog jevanđelja 

  • Boško Savković, autor dokumentarnog serijala o istorijatu rukopisa

Događaj/konferencija se može pratiti uživo preko Web portala Medija centra, YouTube kanala i Facebook stranice Medija centra:

Live FB: www.facebook.com/medija.centar/live

Live YT: www.youtube.com/user/MCBeograd

Medija centar: https://mc.rs/uzivo

Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.