Mere za smanjenje i sprečavanje čestičnog i hemijskog zagađenja vazduha - za Srbiju bez smoga

Mere za smanjenje i sprečavanje čestičnog i hemijskog zagađenja vazduha - za Srbiju bez smoga

19.02.2021. - 11:00, II sprat, Mala sala

Konferencija za medije u organizaciji Evropske zelene partije

Zagađenje vazduha koje opterećuje zdravlje građana Srbije i Zapadnog Balkana je prisutno tokom cele godine i potiče iz najrazličitijih izvora.

Činjenica je da je ono oku vidljivije u zimskom periodu kada grejna sezona doprinosi da emitovano čestično i hemijsko zagađenje zajedno sa maglom stvara smog koji, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, povećava smrtnost hroničnih bolesnika za 30 procenata.

Ako se tome doda informacija da u Srbiji skoro 15500 ljudi godišnje, prema podacima Evropske agencije za zaštitu životne sredine, umre prevremeno zbog aerozagađenja, jasno je da vremena za čekanje više nema. Zagađenje vazduha je odgovorno i za rađanje 70 procenata slučajeva dece sa smetnjama u razvoju.

Ono oštećuje naše zdravlje više od zagađenja vode, zemljišta ili hrane i nemoguće ga je izbeći jer disanje ne možemo zaustaviti, a vodu i hranu možemo birati.

Zato hajde da izaberemo da dišemo čist vazduh. Predložene mere za smanjenje i sprečavanje čestičnog i hemijskog zagađenja vazduha će biti još jednom poslate Ministarstvu zaštite životne sredine i svim jedinicama lokalne samouprave.

Govore:

  • dr Dejan Pavlović, predsednik Evropske zelene partije

  • Snežana Nedeljković, predsednica Inicijative "Odbranimo Košutnjak"

 

Događaj/konferencija se može pratiti uživo preko Web portala Medija centra, YouTube kanala i Facebook stranice Medija centra:

Live FB: www.facebook.com/medija.centar/live

Live YT: www.youtube.com/user/MCBeograd

Medija centar: https://mc.rs/uzivo

Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.