MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O GENOCIDU U FAŠISTIČKOJ HRVATSKOJ (1941-1945)

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O GENOCIDU U FAŠISTIČKOJ HRVATSKOJ (1941-1945)

24.04.2023. - 14:00, II sprat, Velika sala

Konferencija za medije koju organizuje Institut za istraživanje Jasenovca (JRI)

Institut za istraživanje Jasenovca (JRI), njujorška nevladina organizacija, koja se bavi istorijom genocida Hrvata nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu, domaćin je 21. godišnje međunarodne naučne konferencije „JRI Dani Jasenovca“ ,koja počinje  u 10 časova u subotu, 22. aprila , u Hotelu M, Bulevar Oslobođenja 56a, Beograd.

Tema „Glasovi Jasenovca: Saglasni i suprotstavljeni narativi” privukla je istoričare i istraživače iz 8 zemalja, uključujući dr Gideona Grajfa (Izrael), dr Rorija Jeomansa (UK), dr Jelenu Guskovu (Rusija), dr Ulriha Šnajdera (Nemačka), dr Normana Markovića (SAD).

Predsedavajući konferencije je profesor Bari Lituči (SAD).

Konferenciju će otvoriti dva najpoznatija svetska istoričara iz ove oblasti, dr Vasilije Krestić i pukovnik u penziji Anton Miletić.  Prezentacije na teme  Šoa i Samudaripena održaće istoričari Nenad Fogel i dr Dragoljub Acković.

Učesnici će se osvrnuti i na revizionistička nastojanja da se minimizira i negira Pokolj stotina hiljada nevinih žrtava, kao i na napore koji traju  da se rehabilituje fašistički saradnik i  rimokatolički nadbiskup Alojzije Stepinac. .

Organizatori će na konferenciji za novinare, koja je zakazana za ponedeljak, 24. april u 14.00 časova u MEDIJA CENTRU, Terazije 3/II, pozvati međunarodnu javnost da prizna i osudi  zločine ustaško-fašističkog režima „Nezavisne Države Hrvatske“.

22. aprila se navršava 78 godina od ustanka zatočenika logora smrti Jasenovac, kojim je okončan Holokaust .

Govore:

Džon Bosnić, novinar 

Profesor Bari Lituči 

Kontakt:

nfo@jasenovac.org

kcchistory31@aol.com

jbosnitch@gmail.com

greenserbia@yahoo.com

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.