Lansiranje programa BezbedanParty - Smanjenje štete u noćnom životu

Lansiranje programa BezbedanParty - Smanjenje štete u noćnom životu

27.06.2023. - 11:00, II sprat, Mala sala

Konferencija za novinare NVO Re Generacija

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama, 26. juna svake godine obeležava se i međunarodna kampanja Podrži. Ne kažnjavaj! koja za cilj ima zagovaranje za politike i programe zasnovane na ljudskim pravima i javnom zdravlju.
Ove godine, Nevladina organizacija ReGeneracija iskoristila je ovaj dan da lansira program #BezbedanParty, koji je fokusiran na smanjenje štete povezane sa upotrebom psihoaktivnih supstanci u noćnom životu.

Program #BezbedanParty uključuje različite treninge i radionice koje su osmišljene tako da učesnike opreme znanjem i veštinama neophodnim za adekvatno reagovanje u različitim situacijama. Treninzi i radionice usmereni su na mlade koji učestvuju u noćnom životu, profesionalce (DJ-evi, organizatori festivala, vlasnici barova i klubova), omladinske radnike i organizacije civilnog društva.

Dodatno, obučen tim ReGeneracije u oviru ovog programa pruža i usluge rada na terenu, odnosno na žurkama i festivalima, koji uključuje edukaciju posetilaca o smanjenju štete pri upotrebi psihoaktivnih supstanci, prevenciju neželjenih ishoda, te rad sa posetiocima koji imaju loše ili previše intenzivno iskustvo izazvano upotrebom supstanci, a za posetioce dostupni su i materijali za smanjenje štete poput alkoholnih maramica, čepića za uši, kondoma, lubrikanata i informacija o bezbednijim praksama u cilju smanjenja štete.

Više informacija o programu #BezbedanParty dostupno je na ReGeneracijinom sajtu. Re Generacija je organizacija mladih i za mlade koja se bavi zagovaračkim politikama, naučnim istraživanjima, edukacijom i aktivnostima usmerenim na smanjenje štete povezane s upotrebomb psihoaktivnih supstanci, te promocijom unapređenja javnog zdravlja. Od svog osnivanja ova organizacija zagovara različite inovativne programe, kao i promenu stavova u vezi sa politikama prema drogama u Republici Srbiji, sa fokusom na održive programe smanjenja štete i poštovanje ljudskih prava marginalizovanih kategorija stanovništva u srpskom društvu. Ova organizacija godinama aktivno učestvuje u reformi politika prema drogama na nacionalnom i međunarodnom nivou, zalažući se za poboljšanje javnog zdravlja i poštovanje ljudskih prava.

Svoje aktivnosti Re Generacija usmerava na različite marginalizovane zajednice i populacije pod povećanim rizicima, kao i na poboljšanje njihovih pozicija u društvu, sa najvećim fokusom na ljude koji koriste droge, zajednicu koja posećuje noćne klubove i festivale, mlade u riziku, LGBTQI+ zajednicu i druge grupe pod rizikom.

Na konferenciji za novinare govoriće: 

  • Irena Molnar, direktorka NVO Re Generacija,  predstaviće rad organizacije predstavnik/ca Kancelarije za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije (čeka se potvrda) važnost saradnje sa organizacijama civilnog društva i rešavanja pitanja bezbednosti u noćnom životu na strateškom nivou 

  • Katarina Vlasak, će kao predstavnica elektronske muzičke industrije predočiti važnost saradnje, podizanja svesti i edukacije svih uključenih o bezbednosti u noćnom životu, radi povećanja bezbednosti učesnika

  • Stefan Pejić, Predsednik NVO ReGeneracija predstaviti program #BezbedanParty

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.