Konferencija za štampu Udruženja logoraša Jasenovac  "5 do 12" za donošenje Rezolucije o ustaškom genocidu

Konferencija za štampu Udruženja logoraša Jasenovac "5 do 12" za donošenje Rezolucije o ustaškom genocidu

22.04.2021. - 11:55, II sprat, Velika sala

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, održana je Svečana akademija poslednjeg ešalona logoraša Jasenovca, u sredu, 21. aprila  u 10.00 časova:  „Jasenovac-paradigma stradalništva  (80 godina od ustaškog genocida i uspostavljanja ustaških logora smrti)“.

Svečana akademija je posvećena 80-toj godišnjici početka „ustaškog konačnog rešenja“ i početka ustaškog genocida  formiranjem  ustaških logora smrti, među kojima i Jasenovca,  jednog od najbrutalnijih i najozloglašenijih u Drugom svetskom ratu.

Skup su pozdravili predsednik SANU Vladimir Kostić, akademik Matija Bećković i akademik Vasilije Krestić, potpredsednik Narodne Skupštine gospodin Radovan Tvrdišić, otac Stefan vikar Njegove Svetosti Patrijarha srpskom Porfirija, ambasador Izraela NJ E. Jahel Vilan i specijalni gost  prof. dr Gideon Grajf, ekspert za Holokaust, nosilac Sretenjskog odlikovanja i počasni član Udruženja logoraša Aušvic-Birkenau i Udruženja logoraša Jasenovac, koji je za ovu priliku doputovao iz Izraela i u Media centru će predstaviti svoju Trilogiju (o Jasenovcu, „ustaškom konačnom rešenju“ i Alojziju Stepincu).

Svečanoj Akademiji su prisustvovali i izaslanik ambasadora Ruske Federacije, gospodin V. Zelenin, kao i predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, rabin, ambasadori Srbije NJ.E. V. Božović, NJ.E. dr LJ. NIkšić, narodni poslanici Narodne Skupštine Republike Srbije i preživeli logoraši.

Svečana akademija kao i pres konferencija se održava u sklopu kampanje koju je pokrenuo čika Gojko Rončević Mraović, preživelo dete logoraš Jastrebarskog, u ime poslednjeg ešalona preživelih logoraša ustaških logora smrti u NDH,  radi donošenja Rezolucije o ustaškom genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima,  a čije se usvajanje očekivalo  22. aprila na Dan herojskog proboja golorukih logoraša Jasenovca.

Hvala Vam što ćete izveštavanjem sa ovog događaja podržati poslednji „proboj“ nekolicine preostalih logoraša Jasenovca.

Na konferenciji za novinare će govoriti:

  • Slavko Milanović, predsednik Udruženja logoraša Jasenovac

  • Smilja Tišma, najstariji narodni poslanik sadašnjeg saziva Narodne skupštine Srbije 

  • Gojko Rončević Mraović, svo troje preživeli logoraši ustaških logora smrti 

  • profesor Gideon Grajf, ekspert za holokaust

Događaj/konferencija se može pratiti uživo preko Web portala Medija centra, YouTube kanala i Facebook stranice Medija centra:

Live FB: www.facebook.com/medija.centar/live

Live YT: www.youtube.com/user/MCBeograd

Medija centar: https://mc.rs/uzivo

Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih. 

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.