Konferencija za novinare Udruženja Ulice za bicikliste, Novosadska biciklistička inicijativa i Vozi Ulice iz Šapca

Konferencija za novinare Udruženja Ulice za bicikliste, Novosadska biciklistička inicijativa i Vozi Ulice iz Šapca

24.06.2020. - 11:00, II sprat, Mala sala

Metar je bitan!

Udruženja Ulice za bicikliste, Novosadska biciklistička inicijativa i Vozi Ulice iz Šapca započinju sa kampanjom za izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja u sklopu projekta “Bicikl je zakon” koji podržava Beogradska otvorena škola.

Na konferenciji će predstaviti predloge izmena zakona. Neke od njihovih predloga usvojio je i Sekretarijat za saobraćaj gradaBeograda, koji će vladi republike Srbije takođe uputiti identične zahteve, sa idejom da se unaprede uslovi za vožnju i bezbednost biciklista u gradskoj sredini.

Sa predlozima žele da upoznaju širu javnost, a već su upućeni predstavnicima Uprave saobraćajne policije koji su do sad bili predlagači izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja. Cilj projekta je da se kroz konstruktivan dijalog sa predstavnicima Uprave saobraćajne policije i ostalim članovima radne grupe koja se bavi izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja dođe do kvalitetnijeg zakona koji će omogućiti pravni okvir da se poveća bezbednost biciklista, a samim tim i njihov broj na ulicama.

Obzirom za novonastale okolnosti i pandemiju Korona virusa, održivi vidovi prevoza koji omogućavaju fizičku distancu su najpovoljniji vid kretanja, i republika Srbija bi u tom smislu trebalo da isprati trend koji u ovom trentuku preovlađuje u čitavoj EU i da promoviše pešačenje i vožnju bicikla kao svakodnevne vidove transporta.

Ovim povodom, udruženja organizuju 27.06.2020 u 16:30h na Trgu Nikole Pašića biciklističku vožnju pod nazivom “Metar je bitan!”, a fokus je na rastojanju od jednog metra prilikom preticanja od biciklista strane motornih vozila u saobraćaju.

Učesnici konferecije za medije su predstavnici biciklističkih udruženja iz Beograda , Novog Sada i Šapca:

  • Dragan Jovanović, Vozi Ulice iz Šapca
  • Marko Trifković, Novosadska biciklistička inicijativa
  • Zoran Bukvić, Ulice za bicikliste (Beograd)

Kontakt: 061-671-0364

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.