KONFERENCIJA: "Zajedno za razvoj interkulturalnog obrazovanja"

KONFERENCIJA: "Zajedno za razvoj interkulturalnog obrazovanja"

12.09.2023. - 11:00, I sprat, Velika sala

Sa zadovoljstvom vas pozivamo da uzmete učešće u konferenciji: „Zajedno za razvoj interkulturalnog obrazovanja“ koju Evropski pokret u Srbiji organizuje u utorak, 12. septembra sa početkom u 11.00h u Beogradu (Medija centar (Terazije 3)).

Evropski pokret u Srbiji pokrenuo je inicijativu formiranja Međusektorske radne grupe za razvoj interkulturalnog obrazovanja u srednjim školama u okviru projekta „Zajedno za razvoj interkulturalnog obrazovanjasa ciljem umrežavanja i saradnje organizacija civilnog društva, srednjih škola i predstavnika/ca relevantnih javnih institucija u oblasti unapređenja kvaliteta obrazovanja o ljudskim pravima, sa fokusom na interkulturalno obrazovanje.

Konferencija je posvećena predstavljanju rezultata projekta i zajedničkom osmišljavanju daljeg pravca međusektorskog zalaganja za razvoj interkulturalnog sadržaja i veština među mladima u sistemu srednjeg obrazovanja. Konferencija će biti prilika za predstavljanje predloga javne politike „Interkulturalnost u obrazovanju“ sa konkretnim preporukama usmernim ka institucijama, srednjim školama, organizacijama civilnog društva i šire, u cilju unapređenja interkulturalnog obrazovanja. Nizak stepen informisanosti mladih o značaju interkulturalnosti u korelaciji je sa postojećom potrebom za povećanjem stepena inkluzje svih manjina (naročito mladih) u društvu kroz podsticanje učenja o različitostima, interkulturalne razmene i međusobne saradnje.

U okviru konferencije, predstavnici institucija, srednjih škola, organizacija civilnog društva i mladih kroz učešće u 2 panela pokušaće da daju odgovore na pitanja: Kakvo je stanje u obrazovnom sistemu kada je reč o promociji interkulturalnosti? Šta je potrebno da urade institucije / srednje škole / organizacije civilnog društva? Šta je cilj razvoja interkulturalnosti u obrazovanju među mladima? Kakva je korelacija između interkulturalnog obrazovanja i promocije ljudskih prava u procesu EI? Koliko su mladi svesni i informisani o značaju interkulturalnosti u društvu? Koliko i kako mladi mogu praktikovati interkulturalnost? Zašto je intekrulturalnog obrazovanje važno za mlade? Kako mladi mogu da doprinesu zagovaranju za razvoj interkulturalnosti? Da li je interkulturalnost evropska vrednost?

Na prvom panelu govore:

Violeta Vlajković Bojić, savetnica koordinatora, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Vlada Republike Srbije

Melita Ranđelović, predsednica, Nacionalna asocijacija nastavnika/ca građanskog vaspitanja i saradnika/ca

Dragana Đurić, v.d. direktorka, Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije

Vladimir Pavlović, programski direktor, Beogradska otvorena škola

Moderacija: Evropski pokret u Srbiji, Zorana Milovanović

Na drugom panelu govore:

Marko Stanković, član Upravnog odobra, Krovna organizacija mladih Srbije

Elizabeta Jagica, koordinatorka za program i komunikacije, Unija srednjoškolaca Srbije

Marijana Jović, programska koordinatorka Nacionalna alijansa praktičara/ki omladinskog rada

Lazar Simić, mladi evropski ambasador, YEAS

Moderacija: Evropski pokret u Srbiji – Forum mladih, Nenad Bušić

Međusektorska radna grupa za razvoj interkulturalnog obrazovanja u srednjim školama je neformalnog karaktera i njeno osnivanje, koordinacija i rad zasniva se na dobrovoljnosti svih članova i fokusiranosti na potencijal međusektorske saradnje za razvoj obrazovanja. Inicijativa je pokrenuta sa uverenjem da iskustvo organizacija civilnog društva u polju neformalnog obrazovanja, sa akcentom na obrazovanje o ljudskim pravima, te iskustvo srednjih škola u praktičnoj realizaciji nastve i iskustvo kreatora politika i stručnjaka čini dobar osnov za razvoj politika i praksi koje bi doprinele daljem unapređenju obrazovnog sistema srednjih škola i uslova za sticanje znanja i razvoj ličnosti mladih. Članstvo u Međusektorskoj radnoj grupi u osnivačkoj fazi broji 20 OCD, srednjih škola i predstavnika javnih institucija.

Projekat Zajedno za razvoj interkulturalnog obrazovanja se sprovodi u okviru projekta Beogradske otvorene školeDijalog promena“, uz finansijsku podršku Evropske unije. Sadržaj ovog teksta nužno ne odražava stavove donatora ni Beogradske otvorene škole, i za njega je isključivo odgovaran Evropski pokret u Srbiji.

Naljubaznije vas molimo da učešće na konferenciji prijavite popunjavanjem formulara za prijavu učešća (link) do četvrtka 07. septembra 2023. godine.

AGENDA

Najava konferencije 

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.