Javna debata "Promenjeno geopolitičko okruženje i izazovi međunarodnom pravnom poretku"

Javna debata "Promenjeno geopolitičko okruženje i izazovi međunarodnom pravnom poretku"

26.09.2023. - 11:00, I sprat, Velika sala

Javna debata Saveta za stratešku politiku i Ambasade Republike Bugarske u Beogradu-ambasada za vezu sa NATO u Srbiji 2021-2024.

Rat u Ukrajini je dramatično promenio geopolitičku sredinu na globalnom nivou. Njegove posledice po evropsku bezbednosnu arhitekturu postavljaju mnogo pitanja i ne mogu se potcenjivati. Rešenja za takvu situaciju bez presedana bi zahtevala ozbiljne i blagovremene napore međunarodne zajednice i značile bi mnogo za zemlje iz regiona.

Učesnici javne debate: 

  • Nj.E. Petko Dojkov, ambasador Republike Bugarske u Republici Srbiji, uvodničar

  • Nj.E. Kristofer Hil, ambasador SAD u Republici Srbiji

  • Gospodin Ljubomir Grnčarov, načelnik odeljenja za NATO u Direkciji za bezbednosnu politiku u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Bugarske

  • Gospodin Ljubomir Monov, v.d. direktor direkcije “Odbrambena politika i planiranje” u Ministarstvu odbrane Republike Bugarske

  • Gospodin Dragan Šutanovac, predsednik Saveta za strateške politike i bivši ministar odbrane Republike Srbije

  • Gospodin Boško Jakšić, novinar i spoljnopolitički komentator

  • Završna obraćanja Nj.E. Petka Dojkova, ambasadora Republike Bugarske u Republici Srbiji i gospodina Nikole Lunića, izvršnog direktora Saveta za stratešku politiku

Moderatorka debate: gospođa Suzana Trninić, novinarka

Realizaciju događaja je podržala ambasada Republike Bugarske u Beogradu.

Izveštaj sa događaja

U Medija centru u Beogradu održana je javna debata „Promenjeno geopolitičko okruženje i izazovi međunarodnom pravnom poretku“ koju je organizovao Savet za strateške politike u saradnji sa ambasadom Bugarske, a na kojoj su učestvovali Nj.E. Petko Dojkov, ambasador Republike Bugarske u Republici Srbiji, Nj.E. Kristofer Hil, ambasador SAD u Republici Srbiji, Ljubomir Grnčarov, načelnik odeljenja za NATO u Direkciji za bezbednosnu politiku u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Bugarske, Ljubomir Monov, v.d. direktor direkcije “Odbrambena politika i planiranje” u Ministarstvu odbrane Republike Bugarske,Dragan Šutanovac, predsednik Saveta za strateške politike i bivši ministar odbrane Republike Srbije iBoško Jakšić, novinar i spoljnopolitički komentator. U završnom obraćanju prisutnima su se obratili Nj.E. Petko Dojkov i Nikola Lunić, izvršni direktor Saveta za stratešku politiku. Moderatorka debate bila je novinarka Suzana Trninić.

Rat u Ukrajini je dramatično promenio geopolitičku sredinu na globalnom nivou. Njegove posledice po evropsku bezbednosnu arhitekturu postavljaju mnogo pitanja i ne mogu se potcenjivati. Rešenja za takvu situaciju bez presedana bi zahtevala ozbiljne i blagovremene napore međunarodne zajednice i značile bi mnogo za zemlje iz regiona. Zbog aktuelnsti teme i sagovornika, ova javna debata je bila izuzetno posećena od strane novinara,diplomatskog kora i stručne javnosti.

Kao uvodničar, prisutnima se obratio ambasador Republike Bugarske u Srbiji Nj.E. Petko Dojkov, koji je naveo da je ova tema značajna za celu Evropu, ali i naš region kako bismo shvatili poziciju u geopolitičkom smislu od početka Ruske invazije na Ukrajinu. On je istakao da tema javne debate ima fokus na implikacijama rata u Ukrajini za Evropu i svet, ali je spomenuo i poziciju Srbije u ovom kontekstu. „Bugarska snažno podržava evropski put Srbije i njenu saradnju sa NATO, a naša bilateralna saradnja je na odličnom nivou i tu smo da pružimo potrebnu pomoć“, rekao je ambasador.

Ljubomir Grnčarov, načelnik odeljenja za NATO u Direkciji za bezbednosnu politiku u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Bugarske osvrnuo se na to da Rusija nije računala da će Ukrajina pružiti ovakav otpor i da ih je ta strateška greška do sada skupo koštala.

„Dobili su 1300 km granice sa NATO zemljama članicama i učinili da se zemlje koje su toliko dugo bile neutralne, okrenu ka NATO-u. Rusija je ugrozila brojne međunarodne obaveze koje se odnose na kontrolu naoružanja. Takođe, uticala je na snabdevanje hranom i na energetsku situaciju. Ipak, naš cilj je da Rusiju navedemo da se ponaša u skladu sa principima međunarodnog prava i da prestane da otima tuđe teritorije“, rekao je Grnčarov.

Novinar i spoljnopolitički komentator Boško Jakšić je kazao da je u sklopu međunarodnih odnosa neutralnost legitiman izbor, ali da se shvatanje neutralnosti menjalo kroz vreme.

„Rusija je kroz istoriju pokušavala da aktivira koncept neutralnosti kao mehanizam sopstvene odbrane, međutim, dosadašnji tok rata u Ukrajini promenio je odnose snaga u korist Zapada. Primeri su Finska i Švedska koje su promenile svoje stavove po pitanju NATO-a i ostavile Evropu sa neutralnom Austrijom, Irskom, Kiprom, Švajcarskom i Maltom.U Evropskoj uniji„neutralci“ postaju prepreka u nastojanjima Evropske unije da razvija zajedničku odbrambenu politiku i jača bezbednost čiji je garant NATO“, rekao je Jakšić.

On je naveo da pobornici koncepta neutralnosti polaze od teze da su istorijski korisni jer su služili kao tampon zone ili diplomatski posrednici. „Ruska invazija je dokazala da su države van velikih savezništava veoma ranjive i da vojna neutralnost sve manje ima smisla. Srbija uporno povećava izdatke za odbranu kako bi podržala svoju samoproklamovanu vojnu neutralnost, koja za razliku od zemalja EU nije međunarodno verifikovana“, objasnio je Jakšić.

„Vučić je na Generalnoj skupštini UN kritikovao Zapad za politiku dvostrukih aršina i pitao zašto je suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine važniji od suvereniteta i teritorijalnog integiteta Srbije. Teorijski je negde u pravu, ali se svet vodi po pravilima real politike. Principi su tu da se krše, pokazao je i Putin, aVučić ga je abolirao čak i kada je predsednik Rusije prošle godine nagovestio da bi rado trgovao sa kosovskom nezavisnošću u zamenu za zapadno priznavanje anektiranih delova istočne Ukrajine“, naveo je Jakšić.

Predsednik Saveta za strateške politike i bivši ministar odbrane Republike Srbije Dragan Šutanovac naveo je da je napad Rusije na Ukrajinu strateški jako loša Putinova odluka i dodao da NATO ne zauzima istočne zemlje, već da su one stale u red i da žele da uđu u sistem kolektivne bezbednosti. Tako teza da se NATO širi i zauzima Istočne zemlje prema njegovim rečima je potpuno pogrešna.

„Pitanje je gde je Srbija u svemu tome, jer u našem stavu postoji veliki antagonizam. Mladi imaju zadršku po pitanju evrointegracija i članstva u EU, a s druge strane, kada ih pitate gde bi voleli da žive, oni navode upravo zemlje EU. Suština je zapravo da onda EU treba da dovedemo u Srbiju, a ne da nam mladi idu u Evropsku uniju“, rekao je Šutanovac.

Američki ambasador u Beogradu, Nj.E. Kristofer Hil istakao je da je njegov svakodnevni zadatak da sa Srbijom radi na dodatnom učvršćivanju odnosa.

„Podržavamo Srbiju na putu evrointegracija i ohrabrujemo je da razmišlja o budućnosti. Ne mešam se, niti išta namećem Srbiji kada je u pitanju njena neutralnost po pitanju Rusije i Zapada. Srbija mora da zna da joj neutralnost ne ide u korist i zato mora da razmišlja o svojoj budućnosti i odluči kakva će ona biti. Srbija je deo Zapada i siguran sam da će znati da izabere gde je čeka bolja budućnost“, naveo je Hil.

Osvrnuvši se na vojnu saradnju dveju zemalja, naveo je „Srbija ima časnu i ponosnu vojsku sa kojom naša zemlja ima odličnu saradnju. Drago mi je da će Srbija učestvovati u vojnoj vežbi "Platinasti Vuk" jer je to od velike koristi za srpsku vojsku“, istakao je Hil.

„Svedoci smo mnogih sukoba širom sveta, državnih udara, pandemija i klimatskih kriza, kao i oštrih podela između vojinih i ekonomskih sila- bogatog Severa i siromašnijeg Juga. Ono što obeshrabruje je nefunkcionalan multilateralni sistem koji nameće neophodnost reforme globalnih institucija, prvenstveno Ujedinjenih nacija. Nadajmo se da će svet na Samitu budućnosti iduće godine uspeti da odgovori na izazove pred kojima se nalazi cela civilizacija. O aktuelnim bezbednosnim izazovima deo naše zemlje je u dilemi - da li da ostane u istim zabludama i luta spoljnopolitičkim lavirintom u potrazi za međunarodnom pravdom. Ipak, Srbiji i celokupnom regionu ultimativno je neophodna perspektiva, savezništvo i budućnost za nove generacije, makar nas to koštalo i neke emotivne suze, jer Srbija zaslužuje da piše istoriju pobednika, a ne da smišlja epove kako bi opravdala istoriju žrtve”, zaključio je Nikola Lunić, izvršni direktor Saveta za stratešku politiku.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.