Inicijativa za usvajanje novog Zakona o radu

Inicijativa za usvajanje novog Zakona o radu

24.11.2021. - 10:30, II sprat, Velika sala

Konferencija za novinare Udruženih sindikata Srbije "Sloga"

Zakon o radu (ZOR) koji iniciraju Udruženi sindikati Srbije “Sloga” dorađivan je po modelu autorskog dela Centra za dostojanstven rad i Ulof Palme centra u Srbiji, koji je sindikatu dostavljen kao “alternativni” za dalje, izmene, dopune, nadogradnju, javnu raspravu i njegovo usvajanje.

Osnovna ideja kojom se vodimo je da Srbija može i mora imati savremen zakon kojim je regulisan rad, istovremeno usaglašen sa međunarodnim instrumentima i harmonizovan sa pravnim tekovinama Evropske unije, napisan tako da garantuje pravo na dostojanstven rad svakom radniku.

Radno pravo u Srbiji nalazi se u procesu stalnog fragmentiranja, a sadašnji ZOR se sveo na skup elementarnih odredbi koje su razorene stalnim preuređenjima, najčešće  putem uredbi Vlade i ministarstava. Zato ovaj predlog zakona, koji ćemo u narednom periodu prezentovati javnosti i od nje tražiti podršku, za razliku od važećeg, omogućava da se na jednom mestu nađe ubedljiva većina odredbi koje su važne za radnike.

Na konferenciji će o ovoj temi više govoriti:

  • Prof. Ljubinka Kovačević

  • Željko Veselinović, predsednik USS Sloga

  • Vladimir Radosavljević, potpredsednik USS Sloga

Događaj/konferencija se može pratiti uživo preko Web portala Medija centra, YouTube kanala i Facebook stranice Medija centra:

Live FB: www.facebook.com/medija.centar/live

Live YT: www.youtube.com/user/MCBeograd

Medija centar: https://mc.rs/uzivo

Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.