DOGOVOR ZA SPAS SRPSKOG SELA

DOGOVOR ZA SPAS SRPSKOG SELA

09.02.2024. - 14:00, II sprat, Mala sala

Konferencija za novinare Dogovora za spas srpskog sela

Opstanak srpskog sela nije samo pitanje ili problem ljudi koji žive na selu. Problem raseljavanja i gašenja sela, je prvorazredno pitanje od životnog značaja, u čije se rešavanje po prirodi stvari mora uključiti čitavo društvo. Zato je neophodna zajednička akcija u koju će od samog početka biti uključene kako strukovne organizacije poljoprivrednika i tako političke organizacije. Decenijska praksa je pokazala da jedno bez drugoga ne može jer strukovna udruženja nemaju dovoljno neophodne političke potpore, iskustva ni uticaja na političke tokove, dok sa druge strane, političkim partijama u Srbiji, selo i poljoprivreda ili nisu bili među prioritetima, ali su to bili samo prividno, tokom izbornih kampanja. Iz tog razloga, neophodno je čvrsto, dugoročno povezivanje i izgradnja poverenja, što omogućava i činjenica da novih izbora, pre 2027. godine, nema na vidiku.

Očigledno je da aktuelni režim, oličen u Aleksandru Vučiću, ne mari za opstanak srpskog sela. Naša obradiva zemlja za njih je plen koji preprodaju strancima, prepuštaju svojim tajkunima ili ustupaju multinacionalnim kompanijama radi rudarenja, čime nas, našu decu i unuke ostavljaju bez budućnosti. Najveći deo tržišta hrane prepušten je uvoznicima, tako da kao zemlja, umesto da budemo proizvođači zdrave hrane, ubrzano postajemo konzumenti nezdrave hrane iz uvoza. Bogat seljak, za ovaj režim predstavlja bauk, jer oni žele naciju socijalnih slučajeva koje će pred izbore kupovati jeftinim parizerom i jednokratnim davanjima. Stoga, jedan od važnih kratkoročnih ciljeva mora biti okupljanje svih zainteresovanih strana radi vršenja konstantnog pritiska na donosioce odluka, dok je u perspektivi ideja stvaranja širokog narodnog pokreta koji bi nesumnjivo bio značajan činilac ukupne opozicione borbe u Srbiji. Iz navedenih razloga inicirali smo, a potom krenuli u realizaciju DOGOVORA ZA SPAS SRPSKOG SELA. 

Dogovoru mogu prisupiti, i dobro su došli, svi koji su spremni na iskrenu borbu za oživljavanje srpskog sela kao jednog od najvažnijih nacionalnih intresa, ali i na podjednako iskrenu borbu protiv korumpiranog sistema koji je omogućio da se u Srbiji uspostavi ovako teško i loše stanje. Naše aktivnosti u narednom periodu će biti usmerene na sledeće:Promocija DOGOVORA putem niza akcija kojima će se skrenuti pažnja javnosti na goruće probleme srpskog sela i agrara;Uključivanje u aktivnosti svih zainteresovanih da budu deo DOGOVORA ZA SPAS SRPSKOG SELA;Izrada detaljne zajedničke platforme sa konkretnim zahtevima i rešenjima kako da se sprovedu planirane mere;Konstantan pritisak na donosioce odluka;Izgradnja poverenja i širenje delovanja od lokalnog do republičkog nivoa.

Govornici:

  • Milan Milošević, poljoprivredni proizvođač iz Rače, Pokret poljoprivrednika Srbije

  • Aleksandar Glišić, voćar iz Topole, Pokret poljoprivrednika Srbije

  • Miroslav Parović, Narodni slobodarski pokret

  • Nemanja Šarović, Pokret „Ljubav, vera, nada“

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.