Demostatovo istraživanje javnog mnjenja Srbije

Demostatovo istraživanje javnog mnjenja Srbije

05.06.2023. - 11:00, II sprat, Velika sala

Konferencija za medije Istraživačko izdavačkog centra Demostat

Istraživanje javnog mnenja obavljeno je u poslednjim danima aprila i prvim danim maja, na reprezentativnom uzorku od 1600 ispitanika. Sa ispitanicima je obavljen neposredni lični intervju - „licem u lice“. Kontakt anketara sa potencijalnim ispitanicima obavljen je na 3.039 slučajno izabranih adresa. Intervju je prihvatilo 53% , a odbilo 47% kontaktiranih osoba. 

Istraživanje je usmereno na nekoliko oblasti. 

„Lice života“ - kako narod živi: zadovoljni ili nezadovoljni životom, dominanta raspoloženja naroda, kolika su primanja a koliko bi valjalo da budu da bui se poristojno živelo, kako živimo kada se uporedimo sa onim životom pd pre 10 godina…

„Naličje života“ - kako narod vidi društvo i državu u kojoj živi: kako narod ocenjuje rezultata  politike Aleksandra Vučića i njegove vlade; zadovoljstvo i nezadovoljstvo društvenim delatnostima…

Šta narod misli o medijima: istraživanje pokazuje da su vlastdršci preterali u uređivanju medije, a to primećuje i veliki broj pristalica vladajućih partija. 

Apolitičnost i antipartizam naroda: politička konfuzija, apolitičnost i antipartizam nije više problem samo opozicionih partija, već i onih koje su na vlasti. Jasnije razmeđe u opredeljenju naroda između parlamentarne demokratije i autokratske vlasti. 

Tri determinante spoljne i unutrašnje politike Srbije: odnos Srbije prema pitanju Kosova, odnos Srbije prema Evropskoj uniji i odnos Srbije prema Rusiji i posebno prema ratu u Ukrajini. 

Govore:

  • Srećko Mihailović, sociolog i glavni istraživač Demostata
  • Zoran Panović, novinar i programski direktor Demostata
  • Zoran Stojiljković, redovni profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu 
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.