Demostat - Predstavljanje istraživanja javnog mnenja Covid-19 – šta o pandemiji ovog virusa misle građani Srbije

Demostat - Predstavljanje istraživanja javnog mnenja Covid-19 – šta o pandemiji ovog virusa misle građani Srbije

30.10.2020. - 11:00, II sprat, Velika sala

Konferencija za novinare Istraživačko izdavačkog centra Demostat/Predstavljanje istraživanja javnog mnjenja

Demostat je sredinom septembra ove godine realizovao javnomnjensko istraživanje velike pošasti na uzorku od 1.200 ispitanika, putem neposrednog ličnog intervjua (licem u lice). 

U fokusu istraživanja bili su tematizacija veze okruženja i odnosa građana prema pandemiji covida-19 i akterima društvene reakcije na pandemiju; percepcija, mišljenja i stavovi prema epidemiji; i  ispitivanje jedne od posledica recepcije preduzetih mera – promene u stepenu poverenja u aktere koji su rukovodili krizom nastalom usled socijalnog delovanja pandemije.

Nalazi istraživanja nam omogućavaju da saznamo koliko su građani Srbije uplašeni pojavom covida-19, a koliko zabrinuti? Koja društvena grupa pokazuje više a koja manje straha? Koliko se poštuju preventivne mere, maske, distanca? I ko poštuje a ko ne poštuje? Koliko je građana Srbije uvereno da su od korone zaštićeni oni koji drže mačku u kući? Koliko ljudi se ni po koju cenu ne bi vakcinisalo protiv covida-19 onda kada nam to bude dostupno, a koliko bi na to pristalo ako to zatraži predsednik Vučić…

Iz istraživanja saznajemo i stepen poverenja i nepoverenja u šest aktera domaće korona-situacije: od lekara i naučnika i Kriznog štaba, preko medija i Svetske zdravstvene orgnizacije, do Vlade Srbije i Predsednika republike Srbije.

Istraživanje će predstaviti: 

  • Srećko Mihailović, sociolog, istraživač Demostata
  • prof dr Dragan Popadić, socijalni psiholog, Filozofski fakultet 
  • Zoran Panović, sociolog i novinar, programski direktor Demostata


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.