Deklaracija o sudbini Beogradskog sajma i Generalštaba

Deklaracija o sudbini Beogradskog sajma i Generalštaba

20.05.2024. - 10:00, I sprat, Velika sala

Konferencija za novinare Udruženja arhitekata Srbije

Na osnovu aklamacijski iskazanih mišljenja Foruma (Javna rasprava dostupna na Youtube kanalu Sfera podkasta) - više od 350 arhitekata i inženjera različitih struka, konzervatora, urbanista, prostornih planera, pravnika, ekonomista, istoričara umetnosti - predstavnika institucija i organizacija (Akademije inženjerskih nauka Srbije, Akademije arhitekture Srbije, Udruženja arhitekata Srbije, Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Društva arhitekata Beograda, Društva arhitekata Novog Sada, Društva arhitekata Niša, Društva arhitekata Zrenjanina, Društva arhitekata Valjeva, Društva vranjskih arhitekata, Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije, Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu - Katedre za prostorno planiranje, Udruženja urbanista Srbije, Ženskog arhitektonskog društva, Društva konzervatora Srbije, Do.ko.mo.mo. Srbija, Evropa Nostra Srbija, Ministarstva prostora, Regulatornog instituta za održivu energiju, Nove planske prakse, Centra za eksperimente i urbane studije, Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije), održanog 23. aprila 2024. godine u zgradi Tehničkih fakulteta u Svečanoj sali Građevinskog fakulteta, tom prilikom formirana Radna grupa koja je imala zadatak da izvrši analizu svih dotadašnjih aktivnosti i dostupnih dokumenata vezanih za sudbinu kompleksa Beogradskog sajma i ansambla Generalštaba i Ministarstva odbrane.

U toku analize su obrađeni svi pristigli dopisi i zahtevi naučnih i stručnih institucija iz Srbije koje su reagovale na najavu rušenja i radikalnu promenu namene kompleksa Beogradskog sajma i ansambla Generalštaba i Ministrstva odbrane, kao i komentari i predlozi učesnika stručnog Foruma. Detaljnu analizu Radna grupa je izvršila preko sinteznog Izveštaja sa svim aspektima i argumentima od značaja za sudbinu ova dva kompleksa. Na tom osnovu Radna grupa je definisala DEKLARACIJU O SUDBINI BEOGRADSKOG SAJMA I GENERALŠTABA koju možete preuzeti ispod u prilogu.

Članovi radne grupe koji su govorili i koji su bili dostupni za pitanja novinara i javnosti su:

 • prof. dr Borislav Stojkov, arhitekta i urbanista

 • mr Bojan Kovačević, arhitekta

 • prof. Ivan Rašković, arhitekta

 • akademik, prof. emeritus Branislav Mitrović, arhitekta

 • prof. dr Dušan Najdanović, građevinski inženjer

 • prof. dr Jelena Ivanović Vojvodić, arhitekta

 • prof. dr Marija Maruna, arhitekta i urbanista

 • prof. dr Tanja Damnjanović Conley, arhitekta i konzervator

 • dr Iva Čukić, arhitekta i urbanista

 • Ana Graovac, arhitekta i urbanista

 • Miljan Salata, arhitekta

 • Jovan Rajić, pravnik, ekspert za pravo energetike i životne sredine

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.