Činjenicama protiv laži - stanje reproduktivnog zdravlja i prava žena u Srbiji  ODBRANIMO PRAVA ŽENA!

Činjenicama protiv laži - stanje reproduktivnog zdravlja i prava žena u Srbiji ODBRANIMO PRAVA ŽENA!

12.05.2023. - 11:30, II sprat, Velika sala

Konferencija za novinare Feminističkog kulturnog centra BeFem u saradnji sa mrežom ženskih organizacija i aktivistkinja

Pozivamo Vas da se pridružite vanrednu konferenciji na kojoj ćemo, kao feministički odgovor održavanju konferencije za zabranu abortusa, skrenuti pažnju na proverene informacije i činjenice o značaju i posledicama dostupnog abortusa po zdravlje i život žena. Ukazaćemo i na trenutno stanje reproduktivnog zdravlja i prava žena u Srbiji, kao i moguća sistemska rešenja u procesu poboljšanja položaja žena.

Povodom konferencije za zabranu abortusa koja se zalaže za ograničavanje prava i ugrožavanje života žena, iza koje stoje anonimne i tajne organizacije, želimo da ukažemo na činjenice i da istaknemo da sve žene imaju pravo na život.

U Srbiji svakoga dana najmanje jedna žena umre, a četiri obole od raka grlića materice, a ova bolest i pored dokazanih mera prevencije, već dugi niz godina nastavlja da bude jedan od vodećih uzroka obolevanja i umiranja u ženskoj populaciji u našoj zemlji, zbog čega se Srbija nalazi na neslavnom petom mestu u Evropi.  Žene zarađuju manje od muškaraca, teže se zapošljavaju, lakše ostaju bez posla, ako su trudne dobijaju otkaze, sa porodiljskog odustva vraćaju ih na niže pozicije. Žene sa decom prepuštene su siromaštvu i ostavljene od sistema.

Sistemska rešenja i podrška majkama, uključujući dostupne vrtiće, bolje uslove rada za žene, bezbedno i sigurno odrastanje je jedini ispravan put za unapređenje položaja žene i dece i jačanju porodice. Put koji zagovaraju pokreti za zabranu abortusa, antifeminističke i druge konzervativne organizacije i pokreti predstavlja siguran put ka gubljenu stečenih prava žena i ugrožavaju najvažnija dostignuća viševekovne borbe feministkinja.

Žene Srbije neće prestati da se bore za zdravlje, život i slobodu svih žena.

Govore: 

  • Marija Srdić, Ženska platforma za razvoj Srbije

  • Tamara Ivančević, nezavisna istraživačica u oblasti studija roda

  • Milena Vasić, pravnica, YUCOM

  • Jovana Ružičić, Centar za mame

Moderacija:

Aleksandra Mališić, BeFem

 

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.