"Zdravstveni radnici i uspeh vakcinacije - značaj primera koji dajemo"

"Zdravstveni radnici i uspeh vakcinacije - značaj primera koji dajemo"

22.04.2021. - 10:00, II sprat, Velika sala

Konferencija za novinare Novog sindikata zdravstva Srbije

Od samog početka epidemije COVID-19 na teritoriji naše zemlje zdravstveni radnici su, bez ikakve sumnje, bili na prvoj liniji borbe gde su podneli najveće izazove, teškoće, udarce i gubitke u odsudnom sukobu sa novim korona virusom. Pred izazovom novog, nepoznatog i opakog neprijatelja, na početku sa nedovoljnim poznavanjem problema, oskudnom zaštitnom opremom i rizikom koji je pretio neprekidno, zaposleni u zdravstvu Srbije su pokazali najlepše ljudske i profesionalne vrline, te su sa pravom priznati za heroje rata koje čovečanstvo vodi protiv ovog mikroskopskog planetarnog zla.

Pronalaskom efikasnih vakcina protiv SARS-CoV-2 virusa, kao i njihovom masovnom i raznovrsnom nabavkom od strane naše države, stvorili su se uslovi da u borbi protiv pandemije iz defanzive i pasivne zaštite, krenemo u ofanzivu, iniciramo stavljanje ove morije pod kontrolu, da konačno pobedimo.

Kao što su zaposleni u zdravstvu Srbije bili osnovni stub naše sveukupne borbe protiv epidemije za vreme prve prevakcinalne faze, od njih se, svakako, očekuje da budu prva linija i primer za ugledanje i u drugoj fazi - dakle fazi masovne vakcinacije i pobede nad epidemijom u našoj zemlji.

Koliki je značaj ličnog primera zaposlenih u zdravstvu u fazi masovne vakcinacije?

Koje su njihove obaveze i odgovornosti prema pacijentima, svim našim građanima, ali i sopstvenim porodicama, kolegama na poslu? 

Da li za zaposlene u zdravstvu, koji neposredno rade sa pacijentima, obavezna vakcinacija protiv COVID-19 predstavlja profesionalnu i moralnu obavezu?

Da li pristupanjem sveobuhvatnoj vakcinaciji zdravstveni radnici izvršavaju osnovni postulat medicinske profesije Primum non nocere. - Prvo je ne naškoditi., u odnosu na naše pacijente, naše bližnje, kolege, čitavo društvo?

Da li smo u obavezi da zaštitimo druge i od nas, te time damo očigledni primer koji svi ostali treba da slede?

Govornici u ime Sindikata:

  • Živorad  Mrkić, predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije
  • Miroslav  Cvetković, potpredsednik Novog sindikata zdravstva Srbije
  • Dr Dragica jankov Vidačić

Događaj/konferencija se može pratiti uživo preko Web portala Medija centra, YouTube kanala i Facebook stranice Medija centra:

Live FB: www.facebook.com/medija.centar/live

Live YT: www.youtube.com/user/MCBeograd

Medija centar: https://mc.rs/uzivo

Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih. 

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.