"Romi sila prirode"

"Romi sila prirode"

16.05.2022. - 10:00, II sprat, Mala sala

Konferencija za novinare Fondacije za otvoreno društvo, Opre Roma Srbija, Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu, Inicijative za razvoj romskog preduzetništva

Fondacije za otvoreno društvo, Opre Roma Srbija, Evropski romski institut za umetnost i kulturu, Inicijativa za razvoj romskog preduzetništva i Fondacija za obrazovanje Roma organizuju muzički događaj „Romi sila prirode“ koji će se održati 16. maja u pozorištu Madlenianum u Beogradu u 20 časova. Ovom manifestacijom će biti obeležena 78. godišnjica pobune Roma u koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau. Štaviše, da bi ovaj ustanak pozicionirao u romsku istoriju, događaj kombinuje tradicionalne, klasične i moderne muzičke kreacije i redizajnira ih tako da oslikavaju vekovno putovanje Roma od Indije do Evrope, bol genocida tokom Drugog svetskog rata, stradanja u modernim vremenima, ali i snagu i transnacionalnu borbu za opstanak, ponos i slobodu.

Ova manifestacija je bez presedana, jer će okupiti veličanstvenu tradiciju i savremenu vrlinu romske muzike i izuzetne izvođače romskog i neromskog porekla iz Srbije i šire, na kojima će nastupiti svetski poznati gudači iz Istanbula, Madam Piano, Jelena Tomašević, Jadranka Jovanović, Nataša Tasić-Knežević, Đorđe Stanković, Boško Jovanović, Žikica Jovanović, Andrijana Čekić, Marko Šabanović, Sanja Vučić, Saška Janović i mnoge druge muzičke ličnosti pod vođstvom Bekira Halitija, autora i muzičkog direktora.

Događaj obeležava zvaničan početak kampanje „Ponosni Romi, slobodna Srbija“, koja se održava širom evropskih zemalja koje za cilj imaju jačanje samopoštovanja Roma i promociju doprinosa i neraskidivih veza romske, srpske i evropske istorije i kulture tokom godine popisa stanovništva u Republici Srbiji. Među pozvanima su zvaničnici Republike Srbije, predstavnici diplomatskog kora, predstavnici međunarodnih i domaćih organizacija.

Na konferenciji će govoriti:

  • Željko Jovanović

  • Bekir Haliti

  • Mehmetan Disbudak

  • Stevica Nikolić

  • Jelena Krivokapić

"Roma, The Force of Nature"

Press conference

The Open Society Foundations, Opre Roma Serbia, European Roma Institute for Arts and Culture, Roma Entrepreneurship Initiative and Roma Education Fund 

The Open Society Foundations, Opre Roma Serbia, European Roma Institute for Arts and Culture, Roma Entrepreneurship Initiative, and Roma Education Fund are organizing "Roma, The Force of Nature" a music event that will take place on May 16 in Madlenianum Theater in Belgrade at 8pm. It will mark the 78th anniversary of the Roma uprising in the Auschwitz-Birkenau concentration camp. Moreover, to situate this uprising in the Roma history, the event combines the traditional, classic, and modern music creations and re-makes to paint the centuries-long journey of Roma from India to Europe, the pain of genocide during World War II, suffering in modern times, but also strength and the transnational fight for survival, pride and freedom.

This event is without precedent as it will bring together magnificent tradition and contemporary virtue of Roma music and exceptional performers of Roma and non-Roma origin from and beyond Serbia, featuring world-famous Istambul Strings, Madam Piano, Jelena Tomasevic, Jadranka Jovanovic, Natasa Tasic-Knezevic, Djordje Stankovic, Bosko Jovanovic, Zikica Jovanovic, Andrijana Cekic, Marko Sabanovic, Sanja Vucic, Saska Janovic and many other music celebrities under the leadership of Bekir Haliti, the author and music director.

The event is an official start of the "Proud Roma, Free Serbia" campaign, which takes place across European countries and aims to strengthen Roma self-esteem and promote the contribution and unbreakable ties of Roma, Serbian and European history and culture during the census year in Serbia. Among those invited are officials of the Republic of Serbia, representatives of the diplomatic corps, and representatives of international and domestic organizations.

Speakers:

  • Željko Jovanović

  • Bekir Haliti

  • Mehmetan Disbudak

  • Stevica Nikolić

  • Jelena Krivokapić

 

Saopštenje za javnost povodom organizovanja “Romi, sila prirode”

Opre Roma Srbija danas organizuju muzički dogadjaj pod nazivom “Romi, sila prirode” u operi Madlenijanum u Beogradu. Ovaj dogadjaj je organizovan povodom obelezavanja 78. Godisnjice ustanka Roma u koncentracionom logrou Ausvic-Birkenau. Staviše, da bi se pozicionirao ustanak u romskoj istoriji, dogadjaj kombinuje tradicionalne, klasične i moderne muzičke kreacije i prepravlja ih da oslikaju viševekovno putovanje Roma od Indije to Evrope, bol genocida tokom Drugog svetskog rata i kasnija iskustva patnje, kao i da osnaži borbu Roma za opstanak, ponos i slobodu. Dogadjaj ce okupiti  izuzetne izvodjače romskog i neromskog porekla is Srbije i šire.

Ovaj dogadjaj je zvaničan početak kampanje “Ponosni Romi, slobodna Srbija”, koja je deo veće evropske kampanje, koja ima za cilj jačanje samopostovanja Roma i promovisanje neraskidivih veza Roma, srpske i evropske istorije i kulture u godini  popisa stanovništva u Republici Srbiji. Medju pozvanima su zvaničnici Republike Srbije, predstavnici diplomatskog kora, predstavnici medjunarodnih i domaćih organizacija.

Na press konferenciji u Medija centru povodom koncerta “Romi, sila prirode”, ključni akteri su izjavili:

Željko Jovanović, Kancelarija za romske inicijative Fondacija za otvoreno društvo:

“Ovaj događaj je jako važan jer kroz muziku govori o istoriji i životu Roma u Evropi i Srbiji. Život koji je obeležen sa jedne strane konstantnim nasiljem, sa druge konstantnom borbom za narmalan život. Dan na koji se organizuje ima veoma važnu simboliku jer je to dan kad Romi nisu više pasivno čekali naciste da ih poubijaju već, iako su bili zarobljeni u Aušvicu, podigli su ustanak da se bore za goli život. Ta hrabrost ispiriše našu generaciju danas”.

Steva Nikolić, jedan od lidera pokreta Opre Roma Srbija:

“Ovaj događaj je početak naše kampanje “Ponosni Romi, slobodna Srbija” u kojoj želimo da ohrabrimo sve Rome da se slobodno izjasne kao Romi na predstojećem popisu kao poruku ohrabrenja i jer imamo čime da se ponosimo. Moram da istaknem da nismo imali dobili podršku ni od ministarstva kulture ni od RTS-a. Mi se zahvaljujemo Gradskom sekretarijatu grada Beograda i CEBEF-u, ali da nije bilo prevashodno sredstava Fondacije za otvoreno društvo, GIZ-a i evropskih romskih organizacija Romskog edukativnog fonda, Inicijative za razvoj romskog preduzetnistva i Evropskog instituta za umetnost i kulturu, kao i velikog doprinosa samih umetnika, ovaj koncert nije bio moguć”.

Stevan Gligorin, državni sekretar u Ministarstvu za javnu upravu i lokalnu samoupravu:

“Kampanja za popis je jako važna ne samo za Rome već i za državu koja treba da ima što precizniju sliku o svom stanovištvu da bi mogla da ima što adekvatniju državnu politiku i javne servise. Mnogi Romi ne osećaju slobodno da se izjasne o svom poreklu jer se boje posledica pri zapošljavanju, u školovanju i drugim sferama života. Tako da je veći broj Roma koji se izjasne o svom poreklu i odraz veće slobode u Srbiji”.

 

Koncert se održava večeras u operi Madlenianum sa početkom od 20:00, za sve one koji neće uspeti da budu sa naman na ovom veličanstvenom dogadjaju obezbedjen je live stream na našoj facebook stranici.

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.