"Romi opet nisu imali slobodu da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti u popisu 2022."

"Romi opet nisu imali slobodu da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti u popisu 2022."

14.11.2022. - 13:00, II sprat, Velika sala

Konferencija za novinare pokreta Opre Roma Srbija

Pokret Opre Roma Srbija Vas poziva na konferenciju „Romi opet nisu imali slobodu da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti u popisu 2022“.

Konferencija se organizuje povodom završetka popisa stanovništva i potencijalnih rezultata popisa koji se odnose na romsko stanovništvo.

Jedna od tema konferencije je predlog Republičkog Zavoda za statistiku  i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine za angažovanjem romskih asistenata popisivača koje je predstavljalo neadekvatno rešenje u popisu po romsku zajednicu, kao i neistinitih izjava koje su izašle u javnost da Romi imaju rekordan broj istih. S druge strane, RZS je izašao sa neistinitom izjavom u javnosti da nije bilo prijavljenih nepravilnosti u popisu.

Mi zahtevamo da se i RZS i NSRNM hitno izjasne po pitanju romskih asistenata i mogućih implikacija nedovoljnog broja istih na romsku zajednicu kao i da preuzmu odgovornost za nerealne rezultate popisa.

Govoriće članovi pokreta Opre Roma Srbija:

  • Andrijana Mikulović
  • Jelena Reljić
  • Jelena Krivokapić Nikolić 
  • Ivan Demirović 
  • Stevica Nikolić
Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.